Nederland kan voorlopig doorgaan met leveren onderdelen F-35’s aan Israël

Nederland hoeft voorlopig niet te stoppen met het exporteren van onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen aan Israël. Dat heeft de rechter in Den Haag vrijdag bepaald. Mensenrechtenorganisaties Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum hadden in een kort geding tegen de staat om een verbod hierop gevraagd.

De rechter oordeelde dat demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken, CDA) niet verplicht is om de vergunning, in 2016 verleend, vanwege de oorlog in Gaza opnieuw te toetsen aan dezelfde criteria als in dat jaar. De rechter oordeelde daarnaast dat de staat op het gebied van (nationale) veiligheid en buitenlands beleid veel ruimte heeft om keuzes te maken, vanwege het hoge aantal politieke en beleidsmatige afwegingen. Daar zegt de rechter zich terughoudend over op te moeten stellen.

De mensenrechtenorganisaties vonden dat de staat het internationale recht schendt door onderdelen voor gevechtsmaterieel naar Israël te exporteren. De staat zou weten dat Israël hiermee fundamentele beginselen van het oorlogsrecht schendt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder weten dat stoppen met levering grote schade zou veroorzaken aan de relatie met de VS en de Nederlandse deelname aan het F-35-programma.

Oxfam Novib ‘heel teleurgesteld’

Directeur Michiel Servaes van mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib laat in een reactie weten „heel teleurgesteld” te zijn met het oordeel van de rechter. „Enerzijds zegt de rechter: het klopt dat Nederland een verantwoordelijkheid heeft, het klopt dat er F-35’s actief zijn om te helpen met bombardementen op de mensen van Gaza. En het klopt dat er sprake is van schendingen van het internationaal recht. Dan is het des te teleurstellender dat de staat het juridische luikje heeft gebruikt om daar onderuit te komen.”

Servaes zegt ook op korte termijn in hoger beroep te willen gaan. Niet alleen vanwege de aanhoudende oorlog in Gaza, maar ook uit principe. Volgens Servaes mag het niet zo zijn dat de staat internationale verdragen weet te omzeilen


Lees ook
Emotionele zitting in rechtszaak over export F-35-onderdelen naar Israël: ‘Het leed is afschuwelijk en gebeurt onder onze ogen’

Een Israëlische F-35-straaljager tijdens een vliegshow nabij Beër Sjeva, in het zuiden van Israël.


Leeslijst