‘Nederland heeft een inspirerende rol, daar willen we graag van leren’

Sprekend over de futuristische Saoedische stad Neom, die momenteel in de woestijn in het noordwesten van het land door 140.000 bouwvakkers wordt aangelegd, licht het gezicht van Bandar Al-Khorayef, minister van Industrie en Minerale hulpbronnen, op. „Neom is de toekomst van Saoedi-Arabië. Ik zie het als een plaats waar we alles wat met de toekomst te maken heeft, kunnen aantrekken”, zegt Khorayef in het Amsterdamse Amstel-Hotel.

Neom moet een unieke stad worden aan de Rode Zee van 170 kilometer lang, voorzien van de nieuwste snufjes op technologisch gebied uit de hele wereld. De bewoners kunnen gebruik maken van een hoge-snelheidstrein. „Neom versnelt de menselijke vooruitgang”, heet het in een recente, gelikte propagandavideo van de Saoedische overheid.

Khorayefs eigen ministerie is nauw betrokken bij de aanleg van Oxagon, een deel van Neom dat moet uitgroeien tot een drijvende havenstad en een prominent industrieel centrum voor de regio. „Oxagon zal volgens mij synoniem worden met toekomstige technologie en innovatie”, glundert de minister, die zijn departement sinds 2019 beheert.

Aan critici die menen dat Neom tot mislukken is gedoemd, houdt Khorayef het voorbeeld voor van Jubail. Dat is een stad die een halve eeuw geleden door de Saoediërs naast een vissersdorp uit de grond werd gestampt, op een kleinere schaal dan Neom nu. Jubail ligt bovendien niet aan de Rode Zee maar aan de Golf.

„Jubail was vroeger ook woestijn”, licht Khorayef toe. „Maar vijftig jaar later is het een levendige stad met 220.000 inwoners, met veel industrie, uitstekende scholen en gezondheidsfaciliteiten.” Via die stad loopt 6 procent van de wereldwijde export van petrochemische producten. „Als het gaat om de vraag of een droom verwezenlijkt kan worden, dan biedt Jubail hoop dat zoiets te zijner tijd ook in Neom kan gebeuren.”

Neom is het paradepaardje van Vision 2030, het ambitieuze programma dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin-Salman (MbS) in 2016 lanceerde om zijn land grondig op de schop te nemen en klaar te stomen voor de moderne tijd. Hoofddoel ervan is de economie diverser te maken en minder afhankelijk van olie, want ook in Riyadh groeit het besef dat de fossiele brandstoffen niet eeuwig kunnen doorgaan.

In het voetspoor van buurstaat Verenigde Arabische Emiraten hoopt Saoedi-Arabië zich te ontwikkelen tot commercieel en logistiek knooppunt tussen met name Azië en Afrika. „Daarom ben ik ook in Nederland. U vervult een beetje de unieke rol van poort tot Europa. Dat is heel inspirerend en wij willen daarvan graag leren.”

Twaalf sub-sectoren

„We hebben twaalf sub-sectoren bepaald”, vertelt Khorayef, „waarvan we hopen dat ook buitenlandse investeerders daarin geïnteresseerd raken. Voedselveiligheid en farmaceutische producten bijvoorbeeld, maar ook de verwerking van metalen en andere producten met een toegevoegde waarde. We hebben al succes geboekt met kunstmest en fosfaten. Maar we willen ook sectoren ontwikkelen zoals duurzame energie, elektrische voertuigen en ruimtevaart.”

Een aantal tussentijdse doelen van Vision 2030 is volgens Khorayef al bereikt. „Het aantal fabrieken is met zo’n 50 procent gegroeid in vijf jaar tijd. We hebben in de laatste zes jaar ruwweg evenveel geïnvesteerd in de industriële sector als in de hele 35 jaar daarvoor. Als we even afzien van olie en petrochemische producten is onze uitvoer in die periode ook met 70 procent gestegen. Dan gaat het om producten als voedingsmiddelen, medicijnen, machinerie en mineralen.”

De kroonprins hoopte via Vision 2030 ook een groter deel van het werk in Saoedi-Arabië te laten uitvoeren door Saoediërs zelf. MbS vindt dit zelfs zo belangrijk dat hij daarom zelf een commissie voorzit om dit proces in goede banen te leiden. De commissie hoopt te bewerkstelligen dat jonge Saoediërs de vaardigheden aanleren waarmee ze niet alleen in eigen land uit de voeten kunnen maar ook elders in de wereld. Geen geringe opgave in een land waar veel Saoediërs het harde werk vanouds liever aan buitenlanders overlaten.

‘Menselijk kapitaal ontwikkelen’’

„De ambitie van dit programma is om mondiale burgers te scheppen”, stelt Khorayef. Dat wil zeggen mondiale burgers in economisch opzicht. Het is niet de bedoeling van MbS dat de Saoediërs zich onder invloed met de rest van de wereld ook als mondiger burgers gaan gedragen, die meer inspraak eisen over de gang van zaken in hun land. In dat opzicht blijft het land van MbS uiterst repressief. De buitenwereld – ook investeerders – zijn nog niet vergeten dat Mbs in 2018 ernstig in opspraak raakte door de moord op de Saoedische dissident Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul, waarna diens lijk in mootjes werd gehakt.

„Een van de uitdagingen waarvoor we staan is hoe snel we ons menselijke kapitaal kunnen ontwikkelen”, constateert Khorayef, die eveneens lid is van de commissie van MbS „Dat is echt een sleutelkwestie, niet onoplosbaar maar het zal geruime tijd kosten.” Het is een van de redenen waarom hij Nederland bezoekt. Hij hoopt onder andere, met steun van de Saoedische overheid, dat meer Saoediërs trainingen kunnen volgen bij Nederlandse bedrijven in verband met alle geplande projecten in Saoedi-Arabië. Hij wil geen namen van specifieke Nederlandse bedrijven noemen.

Voorheen importeerde Saoedi-Arabië veel laaggeschoolde arbeid. „Nu schakelen we meer over op automatisering en meer geavanceerde productiewijzen. Maar we zullen nog steeds veel buitenlanders nodig hebben, maar nu meer hooggeschoolden. Het is een feit dat onze economie nu veel sneller groeit dan we met onze eigen mensen aankunnen. Veel van onze jongeren willen bovendien – net als elders in de wereld – alleen maar in de IT werken, terwijl we ook buiten die sector veel mensen nodig hebben.”

Tegelijkertijd signaleert de minister dat de jonge generatie veel meer betrokken is bij wat er in Saoedi-Arabië en daarbuiten gebeurt. „Ook mijn eigen kinderen zijn veel beter op de hoogte van wat er allemaal gebeurt. Onze generatie interesseerde dat destijds helemaal niets.”