Nederland blijkt geen onderdelen aan Israël te leveren voor Iron Dome. ‘Politieke commotie was voor deel om niks’

Nederland maakt geen onderdelen voor het Israëlische luchtverdedigingssysteem Iron Dome. Dat blijkt uit de beantwoording van Kamervragen door demissionair staatssecretaris Hanneke Boerma (NSC, Buitenlandse Handel). Nederland was slechts doorvoerland van de goederen die door Canada zijn geproduceerd en vervolgens via Nederland naar Duitsland zijn vervoerd. Vanuit Duitsland werden ze naar Israël verscheept, zo schrijft Boerma, mede namens demissionair minister Caspar Veldkamp (NSC, Buitenlandse Zaken).

Over een motie over de levering ontstond in juni grote opwinding, vooral bij GroenLinks-PvdA waar honderden leden hun lidmaatschap opzegden – inclusief prominenten zoals oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. De Tweede Kamerfractie had een motie ingediend die opriep tot een volledig wapenembargo tegen Israël, inclusief leveranties voor het luchtverdedigingsschild. Dit vanwege „etnische zuivering en genocide in Gaza”, aldus de motie van het lid Kati Piri. Ze zei destijds tegen NRC te weten „dat Nederland onderdelen voor de radar levert voor het raketschild”.

Israël maakt zich voor zo’n essentieel onderdeel van haar verdediging echt niet afhankelijk van Nederland

Frank Slijper
expert wapenhandel (vredesorganisatie PAX)

De motie, die overigens door de Kamer werd verworpen, ontlokte aan prominenten in de partij zoals Verbeet, maar ook oud-partijleiders Job Cohen en Lodewijk Asscher en oud-Kamerlid Rob Oudkerk felle, emotionele reacties. Nederland zou volgens hen tienduizenden burgerdoden op z’n geweten kunnen hebben als het niet meer zou bijdragen aan de Iron Dome, de Israëlische zelfverdediging tegen aanvallen van bijvoorbeeld Iran of Hezbollah.

„Het op dit moment wegvallen van de raketverdediging door gebrek aan onderdelen zou kunnen leiden tot tienduizenden extra onschuldige burgerslachtoffers, zowel Palestijnen, Israëlische Arabieren, druzen, christenen als Joodse Israëli’s”, luidde de tekst van een ‘tegenmotie’ die door Verbeet en de oud-partijleiders werd gesteund. Dat gebeurde tijdens een tumultueus verlopen partijcongres. Ook die motie werd overigens verworpen.

Bij diverse Iraanse aanvallen op Israël de laatste maanden, is de Iron Dome nog actief ingezet voor de verdediging van Israël, en werd daarmee het aantal slachtoffers beperkt.


Lees ook

Kati Piri over rel rond Israëlisch raketschild: ‘Ik baal ervan dat rechts hiermee de aandacht kan afleiden’

Kati Piri van GroenLinks-PvdA: „Soms moet je in de politiek leiderschap tonen, in plaats van je alleen maar druk te maken over mogelijke ophef.” Foto Bart Maat

‘Grote woorden’

Denk-fractieleider Stephan van Baarle vroeg het kabinet op 25 mei al wat de Nederlandse leveranties aan het luchtverdedigingsschild precies behelsden. De antwoorden kwamen maandagmiddag 21 juli van demissionair staatssecretaris Boerma, die Reinette Klever opvolgde nadat de PVV uit het kabinet was gestapt.

Sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023, zijn er twee leveranties geweest, aldus Boerma. In beide gevallen betrof dat doorvoer. „Het gaat hier om goederen die niet in Nederland, maar in Canada zijn geproduceerd”, aldus de staatssecretaris. „De onderdelen zijn daarna vanuit Nederland naar Duitsland overgebracht om daar verder verwerkt te worden met als uiteindelijke eindbestemming Israël. Meerdere vergelijkbare transacties hebben sinds 2013 plaatsgevonden.”


Lees ook

Mag een schip met Israëlisch defensiemateriaal aanmeren in de Rotterdamse haven? Nee, zeggen actievoerders

Protest op de Coolsingel tegen een schip van rederij Maersk dat F-35-onderdelen aan boord zou hebben. Foto Jordy van der Boom/ANP

Frank Slijper, expert wapenhandel voor vredesorganisatie PAX, concludeert: „De politieke commotie was dus voor een deel om niks, omdat Nederland geen rol speelt in de Iron Dome. Critici als Gerdi Verbeet en Job Cohen schaarden zich achter een motie met heel grote woorden toen die stelden dat gebrek aan onderdelen zou kunnen leiden tot tienduizenden extra onschuldige burgerdoden.”

Slijper volgde berichten over de veronderstelde leveranties aan Israël in mei en juni met de nodige scepsis. „Israël maakt zich voor zo’n essentieel onderdeel van haar verdediging echt niet afhankelijk van Nederland. Het gros van het systeem maakt het zelf en voor een beperkt deel kiest het voor de VS of Canada, landen die Israël als betrouwbaarder leveranciers ziet.”

Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zegde tijdens het tumult binnen haar partij over de Iron Dome-kwestie haar 52-jarige lidmaatschap van de PvdA op. Op een vraag van NRC om een reactie op de brief van staatssecretaris Boerma, schrijft Verbeet dat die haar niet verbaast, maar ze ziet af van verder commentaar. Tweede Kamerlid Kati Piri was wegens vakantie niet beschikbaar voor commentaar. Ook Denk-leider Van Baarle reageert niet.


Lees ook

Israël vertrouwde op zijn Iron Dome. Hoe werken deze verdedigingswapens?

Een Iron Dome-batterij zondag in de Negev-woestijn.