NCTV: kunstmatige intelligentie vormt een nieuw gevaar voor onze digitale veiligheid

Cybersecurity De dreiging van cybercriminaliteit blijft toenemen. Voor criminelen valt met afpersen en het doorverkopen van informatie veel geld te verdienen, en dat doen ze steeds slimmer en professioneler.
Voor criminelen valt met afpersen en het doorverkopen van informatie veel geld te verdienen, en dat doen ze steeds slimmer en professioneler.
Voor criminelen valt met afpersen en het doorverkopen van informatie veel geld te verdienen, en dat doen ze steeds slimmer en professioneler. Foto Getty Images

Nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie vormen nieuwe digitale gevaren. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het maandag gepubliceerde Cybersecuritybeeld 2023. Deze technieken, bijvoorbeeld ChatGPT, kunnen niet alleen helpen om schadelijke software te ontwikkelen en geloofwaardige phishingmails te versturen, maar maken het ook ingewikkelder om te beoordelen of teksten, afbeeldingen, video’s en geluiden echt zijn. Toch ziet de NCTV kunstmatige intelligentie niet alleen als een bedreigende ontwikkeling: deze technologie kan ook bijdragen aan het opsporen van malware en andere digitale afwijkingen.

Uit het rapport blijkt verder dat de dreiging van cybercriminaliteit blijft toenemen. Voor criminelen valt met afpersen en het doorverkopen van informatie veel geld te verdienen, en dat doen ze steeds slimmer en professioneler. Ook de groeiende geopolitieke dreiging, met name door de Russische oorlog tegen Oekraïne, vergroot het risico op cybercriminaliteit.

Omdat de dreiging altijd uit een onverwachte hoek komt en iedereen een doelwit kan zijn, adviseert de NCTV organisaties om hun digitale weerbaarheid te vergroten. Cyberincidenten zijn namelijk niet altijd te voorkomen, maar door de beveiliging op te schroeven en voorbereid te zijn, is het wel mogelijk om de gevolgen en de schade van deze incidenten te beperken. Dat is belangrijk, omdat bedrijven, organisaties en personen in toenemende mate digitaal verbonden zijn, met grotere kwetsbaarheden tot gevolg.

De NCTV is lang niet de eerste die waarschuwt voor de gevaren van kunstmatige intelligentie. Eerder dit jaar waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten dat de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie een gevaar vormt voor de financiële stabiliteit. De voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid zei tegen NRC dat „de politiek nog niet voldoende oog heeft voor de gevolgen van AI en de gevaren van digitale ontwrichting”. Zelfs drie van de grote ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie waarschuwden eind mei voor het gevaar van hun eigen product: „Beperking van het risico op uitsterving door AI zou een wereldwijde prioriteit moeten zijn, naast andere risico’s die de hele samenleving raken zoals pandemieën en kernoorlogen.”

Lees ook: OVV: Nederlandse aanpak digitale veiligheid moet ‘snel en fundamenteel’ veranderen