NAVO wil ‘aanweziger’ zijn in Oostzee

De spanning in de Oostzee loopt verder op na de beschadiging van onderzeese stroom- en communicatiekabels tussen Estland en Finland eerder deze week. Vrijdag gaf Estland zijn marine opdracht met patrouilleschepen de kabels te beschermen, die van vitaal belang zijn voor de stroomvoorziening van het land. Finland leidt een onderzoek naar mogelijke sabotage. Secretaris-generaal van de NAVO Mark Rutte heeft daarbij „solidariteit en steun” beloofd en schreef vrijdag op X dat de defensieorganisatie haar aanwezigheid in de Oostzee zal uitbreiden.

De Finse president Alexander Stubb heeft naar eigen zeggen samen met Estland besloten dat een grotere NAVO-aanwezigheid nodig is in de Baltische regio. Alleen zo kan de essentiële Europese infrastructuur beter worden beschermd. Bovendien is het een voorwaarde om de Europese maatregelen tegen de Russische schaduwvloot – oude Russische schepen die vaak onder een andere vlag varen om sancties te omzeilen – te handhaven.


Lees ook

Finland en Estland beschuldigen Rusland van doorsnijden stroomkabels

De Europese Unie veroordeelde in een verklaring „elke bewuste vernieling van Europa’s vitale infrastructuur”, en noemde daarbij met name Rusland als mogelijke agressor. Donderdag nam de Finse kustwacht het commando over op de Russische olietanker Eagle S, die onder de vlag van de Cook Eilanden voer op de Oostzee, en zich juist op het bewuste moment ter hoogte van de Estilink 2 kabel bevond. „Onze bemanning kon zien dat de ankers niet omhoog waren”, aldus de Finse kustwacht. „Toen we het schip bevalen de ankers te lichten, zagen we dat die ontbraken.” De verdenking is dat het schip bewust zijn ankers over de bodem heeft laten slepen om de kabels stuk te trekken. De Eagle S werd daarna naar Finse territoriale wateren gevaren.

De vernielingen aan de Estilink 2 kabel, waarvan 145 kilometer onder zee loopt, leidde tot een sterke vermindering in het stroomtransport. Het zal enige maanden duren voor de schade is gerepareerd. De EU onderstreepte dat de stroomvoorziening niet in gevaar is.

‘Dreiging uit Rusland’

De schade aan de Estilink 2 is de „jongste in een reeks vermoedelijke aanvallen op vitale infrastructuur”, aldus de EU in de verklaring. Vorige maand werden kort na elkaar twee onderzeese verbindingen beschadigd. Eerst een telecom-kabel tussen Litouwen en Zweden, de dag erna een kabel tussen Finland en Duitsland. De Zweedse regering schreef destijds dat „situaties als deze moeten worden bekeken tegen de achtergrond van de toenemende dreiging uit Rusland”.

Margus Tsahkna, Estlands minister van Buitenlandse Zaken, zei donderdag in een persbericht dat nu zo vaak vernielingen aan de onderzeese kabels worden toegebracht dat ernstig moet worden betwijfeld of het om „ongelukken of onhandig zeemanschap” kan gaan. „We moeten onder ogen zien dat schade aan onze onderzeese infrastructuur systematischer wordt, en dat we die dus moeten beschouwen als een aanval op onze essentiële structuren.”