NAVO-plan: fonds met 100 miljard voor wapens aan Oekraïne

De NAVO overweegt een fonds van 100 miljard dollar op te richten om Oekraïne van wapens te voorzien. De bondgenoten zouden naar rato van hun omvang geld in het fonds moeten storten. Het fonds moet een looptijd krijgen van vijf jaar.

Het is een voorstel van secretaris-generaal Jens Stoltenberg en zou zijn beslag moeten krijgen tijdens de vergadering van regeringsleiders van de NAVO, komende zomer in Washington, zo is in NAVO-kring te horen. Deze woensdag spreken de ministers van Buitenlandse Zaken voor het eerst over het plan. NAVO-bronnen waarschuwen dat onzeker is of het voorstel in deze vorm ook de eindstreep haalt.

Naast het wapenfonds zou de NAVO ook de coördinatie van wapenleveranties aan Oekraïne op zich moeten nemen. Nu worden de leveringen gecoördineerd door de Verenigde Staten in het ‘Ramstein’-overleg, vernoemd naar de Amerikaanse basis in Duitsland waar bijeenkomsten van de Ukraine Defense Contact Group vaak worden gehouden.

Eindstreep

Beide voorstellen zijn verstrekkend. De NAVO wil wel Oekraïne steunen, maar Moskou niet nodeloos provoceren. Het zou voor het eerst zijn dat de NAVO de levering van wapens en munitie voor Oekraïne financiert. De coördinatie van de wapenleveringen werd om diezelfde reden bewust buiten de NAVO gehouden.

Met de voorstellen lijkt Stoltenberg op twee politieke risico’s in te spelen. Oekraïne wil graag lid worden van de NAVO, maar daar verzetten onder andere de VS en Duitsland zich tegen. Met het fonds en de wapencoördinatie kan Oekraïne in elk geval wel geholpen worden. In de NAVO wordt het voorstel wel gezien al een ‘brug naar lidmaatschap’.

Belangrijker is wellicht dat de NAVO zich indekt tegen wat met ‘verandering van de politieke wind’ wordt aangeduid. Door de NAVO een grotere rol te geven in wapenleveranties wordt de rol van Washington kleiner en dekt de NAVO zich in tegen een eventuele overwinning van Donald Trump in de presidentsverkiezingen.

Of de voorstellen de eindstreep halen is ongewis, omdat alle 32 bondgenoten ermee moeten instemmen. Een land als Hongarije bijvoorbeeld ziet niets in steun voor Oekraïne.