NAVO houdt Oekraïne op afstand, maar belooft wel veel steun

Top in Vilnius President Zelensky is boos dat er geen onvoorwaardelijk ‘ja’ komt op zijn verzoek tot toetreding. Maar hij staat niet met lege handen.

President Nauseda van Litouwen knuffelt president Zelensky na diens toespraak dinsdagavond tot een menigte in Vilnius, tijdens de NAVO-top daar.
President Nauseda van Litouwen knuffelt president Zelensky na diens toespraak dinsdagavond tot een menigte in Vilnius, tijdens de NAVO-top daar. Foto PETRAS MALUKAS / AFP

Het gewraakte zinnetje staat onderaan paragraaf 11 van de slotverklaring van de NAVO-top. „We zullen in een positie zijn om Oekraïne uit te nodigen lid te worden van de alliantie als de bondgenoten het daarover eens zijn en aan de voorwaarden is voldaan.”

Voor de NAVO-bondgenoten, die altijd bij consensus beslissen, was de nogal vrijblijvende passage over Oekraïens lidmaatschap het hoogst haalbare. Voor Oekräine was het een teleurstelling.

Terwijl de regeringsleiders dinsdagmiddag nog over de slotverklaring vergaderden, liet president Volodymyr Zelensky al per Twitter weten dat het „ongekend en absurd” is dat er geen tijdspad wordt genoemd voor de toetreding. „Onzekerheid is zwakte”, schreef hij. „Ik zal dat op de top openlijk ter sprake brengen.”

De regeringsleiders lieten zich door de tweet niet afleiden en keurden de tekst goed waar maanden over is gesproken en waaraan tot vlak voor de top werd geschaafd. Demissionair premier Rutte had zaterdag nog in een telefoontje geprobeerd Zelensky milder te stemmen. „Ik heb gezegd: laten we nu eenheid uitstralen. Ik snap dat jij nog meer wilt, maar uiteindelijk moet je het ook met zijn allen eens worden”, vertelde Rutte in Vilnius.

‘Eensgezindheid’

De tweedaagse top moet een toonbeeld van eensgezindheid worden. Rutte: „Ik wil dat ze in Moskou denken: Fuck, het is ze weer gelukt om al die landen op één lijn te houden.” Aan de vooravond had de Turkse president Erdogan de eenheid een fikse impuls gegeven door alsnog akkoord te gaan met de toetreding van Zweden. De tweet van eregast Zelensky was een smetje op de enscenering. Rutte noemde de tweet „niet behulpzaam”.

Lees hier meer over de toetreding van Zweden tot de NAVO: Erdogan laat de balans nu naar het Westen doorslaan

Zelensky verstuurde zijn kritiek terwijl hij onderweg was naar Vilnius waar hij met zijn vrouw aanschoof voor het diner met regeringsleiders. Aan het begin van de avond sprak hij in de ondergaande zon honderden inwoners toe. „NAVO maakt Oekraïne veiliger, Oekraïne maakt de NAVO sterker”, zei hij. Op de top probeerde NAVO-chef Jens Stoltenberg op dat moment het NAVO-aanbod aan Kyiv zo goed mogelijk te verkopen.

Veiligheidsgarantie

Oekraïne heeft zich maanden sterk gemaakt voor toetreding omdat NAVO-lidmaatschap de best denkbare veiligheidsgarantie is. NAVO-bondgenoten beloven immers elkaar te hulp te schieten als een land wordt aangevallen. Al vrij snel werd ook Kyiv duidelijk dat lidmaatschap tijdens de oorlog daarom niet haalbaar is: het bondgenootschap zou dan zelf in oorlog raken met Rusland. Dat is een grens die men niet wil overschrijden.

Kyiv, gesteund door een aantal Oost-Europese NAVO-landen, waaronder gastland Litouwen, zette daarom in op een onomkeerbare uitnodiging om toe te treden, compleet met tijdspad en stappenplan. De VS en Duitsland hielden dat tegen. De vrijblijvende tekst die rept over voorwaarden en onderstreept dat de NAVO-landen zich alle rechten voorbehouden, was het hoogst haalbare.

Er zijn twee soorten voorwaarden, legde Stoltenberg uit op een persconferentie. De eisen waaraan elke toetreder moet voldoen: een democratische rechtsstaat en een krijgsmacht die aan NAVO-vereisten voldoet en die kan samenwerken met andere landen. Daarnaast is er de voorwaarde dat de oorlog is beëindigd.

Permanent overleg

Toch staat Zelensky niet met lege handen. Oekraïne krijgt veel hulp om zo snel mogelijk zijn krijgsmacht te moderniseren en hoeft, als het ooit zover is, niet meer de standaard toetredingsprocedure te doorlopen. Daarnaast is er een permanent overlegorgaan in het leven geroepen, de NAVO-Oekraïne-Raad, waar Kyiv op voet van gelijkheid kan overleggen. De nieuwe Raad komt deze woensdag bijeen.

Belangrijker dan toetreding is nu dat Oekraïne met wapens en munitie wordt geholpen. Duitsland en VS hebben nieuwe wapens in het vooruitzicht gesteld. Frankrijk levert kruisraketten.

Daar komt binnenkort nog een stelsel bij van veiligheidswaarborgen voor Oekraïne. NAVO-landen willen, buiten de alliantie om, langdurige steun beloven in een gezamenlijke politieke verklaring, die ondersteund wordt door bilaterale intentieverklaringen. Zo wil Nederland de levering van Patriots en F-16’s toezeggen.

Op de top werd ook vastgelegd hoe de verdediging van het NAVO-grondgebied tegen eventuele Russische agressie verbeterd zal worden. De bondgenoten spraken af in de toekomst jaarlijks 2 procent van het bbp aan defensie uit te geven – Nederland voldoet volgend jaar voor het eerst in jaren aan deze norm. Den Haag haalde de toezegging binnen dat de top in 2025 in Nederland zal plaatsvinden.

Erdogan geeft toe P 6-7