Navalny niet langer in strafkolonie, niet bekend waar wel

De woordvoerder van Aleksej Navalny laat maandag weten dat Navalny (47) niet meer in de IK-6 strafkolonie ten oosten van Moskou zit. Kira Jarmysj, woordvoerder van Navalny, schrijft op X: „Net als vrijdag probeerden de advocaten vandaag IK-6 en IK-7 te bereiken – twee kolonies in de regio Vladimir waar Aleksej Navalny zou kunnen zijn. Ze hebben zojuist in beide kolonies tegelijk te horen gekregen dat hij er niet is. We weten nog steeds niet waar Aleksej is.”

In totaal zit Navalny een celstraf uit van meer dan dertig jaar wegens „financiering van extremisme„, het ”oproepen tot extremisme„ en ”oprichting van een extremistische beweging”. Vandaag had Navalny een afspraak in de rechtbank, maar daar is hij niet komen opdagen.

Waarschuwing

Jarmysj laat weten Navalny de afgelopen tijd ziek is geworden, hij zou duizelig zijn en een infuus nodig hebben. De oorzaak is onduidelijk, Jarmysj: “We weten niet wat de oorzaak is, maar gezien het feit dat hij geen eten krijgt, in een cel zonder ventilatie wordt gehouden en minimale tijd buiten krijgt, lijkt het op flauwvallen van de honger.”

Navalny is de bekendste oppositiepoliticus van Rusland. Zijn oranisatie onthulde corruptie van Russische machthebbers. In 2020 werd hij aangevallen met het zenuwgas novitsjok, waarvoor hij medische behandeling ontving in Berlijn. Daarna keerde Navalny terug naar Rusland, ondanks waarschuwingen. Sinds februari 2021 zit Navalny een straf uit.



Leeslijst