Nan Goldins eerbetoon aan zoekende zielen

Recensie Beeldende kunst

Tentoonstelling Een retrospectief van Nan Goldin in het Stedelijk Museum belicht jeugd en schoonheid, liefde, dood en vooral heel veel leven – vaak in de marge van de samenleving.

Misty and Jimmy Paulette in a taxi, NYC, 1991.
Misty and Jimmy Paulette in a taxi, NYC, 1991. Foto Nan Goldin

Het oog als lens, de fotograaf als verlengde van de camera, de camera als derde persoon. Het zijn termen die vaak worden gebruikt voor fotografen die het ‘echte’ leven – van arm en rijk – vastleggen. Straatfotografen, nachtvlinderende fotografen, troubadours van het beeld – op rauwe wijze proberen ze de wereld in kaart te brengen. De Amerikaanse fotograaf, filmmaker en activist Nan Goldin (1953) legt dat ‘echte’ leven zeker vast. Maar haar oog is gewoon een oog. Zijzelf een mens. En als mens maakt ze volop deel uit van haar werk – als minnaar, vriendin, peetmoeder, zoekende ziel.

Dat blijkt op het retrospectief This Will Not End Well in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Met muziek, geluids- en filmfragmenten, familiefoto’s en dia’s – vaak afkomstig uit beroemde fotoseries die Goldin eerder in boekvorm uitbracht, zoals The Ballad of Sexual Dependency (1986) en The Other Side (1993) – presenteert ze zich in het Stedelijk als multimedia-kunstenaar. En met wat een dreun komt ze binnen. Op de opening afgelopen vrijdag in het Stedelijk zei Goldin: „Ik hoop dat jullie moeten huilen op deze tentoonstelling.” Ga daar maar van uit.

Want Goldins werk gaat over verlies – van een ideaalbeeld van wat een ouderlijk huis aan geborgenheid zou moeten bieden, van dromen, van een oudere zus die zelfmoord pleegt, vrienden die sterven aan aids of een overdosis. Ook gaat haar werk – maar dat is veel minder grijpbaar – over de zoektocht van mensen die allemaal iets verloren hebben. Hoe richten zij hun leven in? Hoe creëren ze zekerheid? Hoe kunnen ze zijn wie ze willen zijn, los van conventies en vooroordelen, los van het lijf waarin ze geboren zijn, vaak zonder familie die hen steunt?

Lees ook het interview met Nan Goldin: ‘Soms ga ik zitten en tel de mensen die dood zijn. Ik zeg hallo tegen ze’

Zandbak

In het Stedelijk is de kelder veranderd in een verduisterd dorp. Architect Hala Wardé heeft met Goldin zes verschillende ‘onderkomens’ in dit dorp opgetrokken. Eén onderkomen heeft de vorm van een panopticum. Een ander van een zandbak; weer een ander is een zwarte verticale doos waar geen ontsnapping uit mogelijk lijkt. Het is zo donker in de ruimtes dat je alles op de tast moet doen. Je voeten zoeken aarzelend een traptrede, je handen voelen naar een zitplaats.

De inrichting is geënt op het getoonde werk. In de ‘zandbak’ bijvoorbeeld draait de dia-carrousel Fire Leap (2010-2022), een werk waaruit een soort naïeve vreugde spreekt. Goldin brengt als kindloze godmother kinderen van vrienden in beeld – kinderen die inmiddels zelf volwassen zijn. De beelden van baby tot puber worden begeleid door verschillende soundtracks, maar het nummer dat door merg en been krast, is de door een kinderkoor, naast de noten gezongen cover van Bowie’s Space Oddity. Fire Leap duurt een klein kwartier en bevat alles wat kijken naar kinderen zo schrijnend kan maken: de schoonheid, de onbekommerdheid, de verbeeldingskracht en ook de wetenschap dat alles voorbijgaat, ook de jeugd. En wat dan?

Foto links: Bruno with the tattoo, Napels, 1995. Foto rechts: Nan Goldin, Elephant Mask, Boston, 1985.
Nan Goldin

Een toekomst strekt zich uit in de andere vijf onderkomens. In het panopticum draait het tragische drieluik Sisters, Saints and Sibyls (2004-2022) waarin Goldin in een dik half uur aan de hand van archiefbeelden, kunsthistorische afbeeldingen en eigen fotografie vertelt over haar zus Barbara. Barbara pleegt na een gedwongen verblijf in een weeshuis en psychiatrische ziekenhuizen op haar achttiende zelfmoord. Losjes vervlecht Goldin haar eigen ervaringen van vervreemding van haar ouders, nieuwe vriendschappen, drugsgebruik en zelfmutilatie met de geschiedenis van haar zus. Sisters, Saints and Sibyls wordt nergens larmoyant, zit propvol schitterende details en opnamen, en heeft met Nick Cave, Leonard Cohen en Johnny Cash een even schitterende soundtrack.

Lees ook: Documentaire over de kunst en de strijd van kunstenaar Nan Goldin tegen de machtige farmaceutenfamilie Sackler

Antwoordapparaat

Verderop in het dorp, in de pikkedonkere, rechthoekige doos, heeft Goldin haar meest persoonlijke werk opgesteld: Memory Lost (2019-2021). In deze digitale slideshow, met muziek van Mica Levi, toont Goldin de dood als een nabijheid die altijd aan de deur kan kloppen. Je ziet de dood in de onaangeraakte maaltijddozen in het ziekenhuis, in het letterlijk niet helder kunnen zien tijdens een high, in de wanhoop en angst voor het overweldigende Niets dat tevoorschijn komt zonder de kick van drugs. Bezorgde vrienden en een drugsdealer spreken boodschappen in op haar antwoordapparaat. Ze zijn op miraculeuze wijze bewaard gebleven. „Nan, ben je daar? Hoe gaat het met je? Ben je wel okee?”

En ze is okee, uiteindelijk. Memory Lost is zo sterk omdat het werk intiem is maar toch universeel. Het toont de activist die Goldin altijd óók is geweest. Want op een dieper niveau gaat Memory Lost over acceptatie, empathie en het opzijzetten van vooroordelen. De vraag is niet óf iemand verslaafd is, maar waaróm. Knoop dat in je oren, kijk dan met je hart – en handel daarnaar.