Namibische president Hage Geingob (82) overleden na ziekbed

De Namibische president Hage Geingob is zondag op 82-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in hoofdstad Windhoek. Vorige maand werd bekend dat hij kanker had, zo melden internationale persbureaus. Geingob was sinds 2015 president van Namibië. Van 1990 tot 2002 was hij ook de eerste premier van het land, na de Namibische onafhankelijkheid van Zuid-Afrika.

Vicepresident Nangolo Mbumba heeft de presidentiële taken inmiddels overgenomen. Hij roept de Namibische bevolking via X op kalm te blijven „terwijl de overheid alle nodige regelingen, voorbereidingen en andere protocollen uitvoert”. Nieuwe verkiezingen stonden al gepland voor november dit jaar.

Anti-apartheid

Geingob werd in 1941 geboren in het noorden van Namibië, dat toen nog onder bestuur van Zuid-Afrika stond, en was jong betrokken bij de anti-apartheidsbeweging in dat land. Geingob studeerde in de VS en sloot zich later bij de SWAPO-partij (Zuidwest-Afrikaanse Volksorganisatie). In 1989 keerde hij terug naar Namibië, waar hij voorzitter werd van de organisatie die de nieuwe grondwet schreef. Een jaar later werd Geingob de eerste Namibische premier.

Sinds de onafhankelijkheid heeft Namibië, hoewel het een democratisch bestel kent, nooit een andere regerende partij gehad dan Geingobs SWAPO. Sinds 2002 werd Geingob minister en later opnieuw premier, en sinds 2015 is hij president. In 2019 werd zijn regering van corruptie beschuldigd, wat leidde tot het opstappen van twee ministers.

Geingob is overleden in het Lady Pohamaba-ziekenhuis in Windhoek, in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen.