Namibië gaat honderden wilde dieren, zoals olifanten en nijlpaarden, slachten om bevolking te voeden

Namibië is van plan 723 wilde dieren te slachten en het vlees onder de bevolking te verdelen. Zo wil de overheid van het land in zuidelijk Afrika inwoners helpen die vanwege extreme droogte te weinig voedsel hebben. Dat heeft het ministerie van Milieu bekendgemaakt, melden internationale persbureaus dinsdag. Concreet zullen zo’n 300 zebra’s, 100 gnoes, 100 elandantilopen, 83 olifanten, 60 buffels, 50 impala’s en 30 nijlpaarden worden afgemaakt.

Het gaat om dieren die volgens de overheid verblijven op plekken waar niet genoeg water en land om te grazen meer beschikbaar zijn. Zeker 157 dieren zijn al gedood en geslacht. Zij zouden 56.800 kilo vlees hebben opgeleverd. De grootschalige jacht is „noodzakelijk” volgens de regering van Namibië. „Onze natuurlijke hulpbronnen moeten worden gebruikt ten voordele van onze burgers.”

Namibië en andere landen in zuidelijk Afrika kampen met de grootste droogte in decennia. Op sommige plaatsen in Namibië heeft het al drie jaar niet meer geregend. Daardoor is het steeds moeilijker om voedsel te verbouwen of vee te houden. Vorige maand al had Namibië 84 procent van zijn voedselreserves voor 2024 uitgeput, melden de VN. De komende maanden krijgt bijna de helft van de bevolking te maken met grote voedseltekorten, is de verwachting.


Lees ook

NRC zag onlangs hoe extreme droogte het land teistert. „Namibië wordt enorm hard getroffen door klimaatverandering”.

„Namibië is altijd een droog land geweest, maar de laatste tien jaar is het duidelijk erger”, zegt de adjunct-directeur van de metereologische dienst.