Nachtelijke Israëlische aanvallen in Zuid-Libanon, vliegveld Beiroet verbiedt portofoons op vluchten

De portofoons die woensdag in een tweede golf explosies ontploften in Libanon, zouden al tien jaar niet meer worden geproduceerd. Dat zegt de fabrikant van de walkie talkie, het Japanse bedrijf Icom, donderdag in een verklaring na berichtgeving over het in opspraak geraakte apparaat.

De naam van de fabrikant was te zien op video’s van de explosies. Het zou gaan om het IC-V82-model. Maar dat model en de batterijen ervan werden enkel tussen 2004 en 2014 geproduceerd en geëxporteerd, stelt Icom nu. Ook zou een originaliteitskenmerk niet te zien zijn op de beelden. Het bedrijf zegt daarom niet te kunnen bevestigen deze lading van producten gedistribueerd te hebben.

„Ik kan garanderen dat het niet onze producten waren”, zei Ray Novak, een vertegenwoordiger van de Amerikaanse tak van Icom woensdag tijdens een persmoment. Het model werd veelal gebruikt door amateurradio-operators en voor noodcommunicatie. Aan een verslaggever liet hij zien hoe makkelijk het is om namaakversies van het model online te vinden, schrijft persbureau AP.

Het is nog niet duidelijk hoe de portofoons tot ontploffing zijn gebracht. Libanese autoriteiten verdenken Israël. Het dodental voor deze tweede golf van explosies in Libanon staat vooralsnog op 20, stelt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Zeker 450 mensen raakten gewond. Veel slachtoffers zijn wederom leden van de Hezbollah-groepering, net als de dag ervoor toen door Hezbollah-leden gebruikte piepers ontploften. Daarbij vielen duizenden gewonden en zeker twaalf doden.

De IC-V82-portofoon ontplofte in een tweede reeks van explosies in Libanon, maar is al jaren uit de productie, aldus de Japanse fabrikant.
Foto Kim Kyung-Hoon / Reuters