N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Recensie
In een 2,5 uur durende show in de Ziggo Dome bewees Peter Gabriel (73) dat het vuur voor muziek en een betere wereld nog altijd brandt.
Bij het verlaten van de Amsterdamse Ziggo Dome na tweeënhalf uur Peter Gabriel was er geen ontkomen aan. Flamboyant uitgedoste fans van Harry Styles stroomden massaal uit de Johan Cruijff Arena aan de overkant. Gabriel (73) had zojuist zijn show beëindigd met de protestklassieker ‘Biko’, opgedragen aan iedereen die verzet durft te bieden aan weerbarstige regimes. Voorvechter van diversiteit Harry Styles (die niet zo lang geleden Gabriels ‘Sledgehammer’ coverde) en Peter Gabriel kwamen bijeen onder de sterren, in een universum waar verheffende popmuziek regeert.
21 jaar gingen voorbij sinds Peter Gabriels laatste studioalbum met nieuw materiaal, Up. Al die tijd werkte de ex-zanger van de Britse progressieve rockgroep Genesis aan het album i/o dat op zijn huidige tour in première gaat, hoewel de werkelijke release nog moet worden aangekondigd. i/o (input/output) handelt over de complexe maatschappij waarin we leven, de opkomst van AI en het collectief geheugen dat volgens Gabriel voor een betere wereld zou kunnen zorgen. In de Ziggo Dome speelde hij praktisch het hele album, met songs als ‘Panopticom’ en ‘The Court’ als logisch vervolg op zijn eerdere werk.
Stalige stem, soulvolle cello
Het siert Peter Gabriel, goed bij stem en nog altijd met een indringende falset, dat hij zo veel nieuw materiaal speelt tussen verplichte krakers als ‘Sledgehammer’ en ‘Red Rain’. Bijzonder fraaie visuals, vaak tot stand gekomen met gerenommeerde kunstenaars als Maarten Baas (de menselijke klok) en Cornelia Parker, hielden zijn show boeiend en gelaagd. En wat een weelde om topmuzikanten als drummer Manu Katché en bassist Tony Levin live te zien spelen. Als onderdeel van Gabriels zevenmansband gaven ze diepte aan muziek die fantasievol gebruik maakt van synthesizers en digitale techniek, met Afrikaanse ritmes en akoestische instrumenten als trompet en cello voor de menselijke factor.
Een bijzondere rol was weggelegd voor celliste Ayanna Witter-Johnson, die soul gaf aan de samenzang met de altijd wat staalachtig klinkende Gabriel. Op waardige manier gaf zij gestalte aan de zangpartij van Kate Bush in het onverminderd roerende ‘Don’t Give Up’. Het was een van de hoogtepunten van de avond, naast de nieuwe pianoballade ‘Playing For Time’ met Tony Levin op Chapman Stick, de twaalfsnarige bas die wordt bespeeld door erop te ‘tappen’ (tikken).
Minder bombast
In het algemeen lijkt Gabriels nieuwe muziek minder bombastisch, in het achter een scherm met regendruppels gezongen ‘Love Can Heal’ en het verstilde, aan zijn moeder opgedragen ‘And Still’.
Gabriel leidde zijn muziek in met verhelderende toelichtingen, humoristisch in de vergelijking die hij maakte tussen zijn oudere ik en de eeuwig jonge avatars die ABBA tegenwoordig op tournee stuurt. ‘Sledgehammer’ en een swingend ‘In Your Eyes’ gingen gepaard met luchtige synchrone dansjes. Als oudste nummer op de setlist was ‘Solsbury Hill’ (1977) een fraai bewijs van het feit dat Peter Gabriel er als solist veel meer van maakt dan de treurige vertoning van zijn vroegere bandgenoten Genesis op hun afscheidstournee vorig jaar.
Tot slot was er ‘Biko’, een song met een warm kloppend hart die het vuur van al het activisme in de wereld brandend houdt.