Naam dodelijke slachtoffer steekpartij bij Erasmusbrug bekend

Het dodelijke slachtoffer van de messenaanval nabij de Erasmusbrug is de Duitse stedenbouwkundige Philipp Winter. Hij woonde nog maar enkele maanden in Rotterdam. Winter werd donderdagavond neergestoken aan de voet van de Erasmusbrug.

De verdachte, de 22-jarige Ayoub M. uit Amersfoort, had twee grote messen bij zich. Net voor hij Winter aanviel, had hij een Zwitser (33) ernstig verwond in de nabijgelegen parkeergarage. De Zwitser heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Het OM gaat bij Ayoub M. uit van een terroristisch motief. Hij zou tijdens zijn daad Allahoe Akbar hebben geroepen.

Philipp Winter verhuisde 6 maanden geleden vanuit Hamburg, waar hij ook werkte als stedenbouwkundige, naar Nederland en werkte enkele maanden voor het ontwerpbureau Defacto in Rotterdam. Directeur Anne Loes Nillesen vertelt dat hij zich onder meer bezig hield met klimaatadaptatie. Winter was een spontane, open en nieuwsgierige man, zegt zij. Het bureau heeft zondag pas net de bevestiging van zijn dood gekregen; de medewerkers voelen zich verslagen.


Lees ook

Terrorisme-expert Beatrice de Graaf: ‘Meest plausibel is dat mesaanval Erasmusbrug aanslag was op snijvlak van misdaad en terreur’

Aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam, waar donderdagavond een 32-jarige man om het leven kwam bij een steekpartij, worden bloemen gelegd. Bij de mesaanval raakte ook een 33-jarige man zwaargewond. De verdachte, een man van 22 jaar werd door omstanders overmeesterd.

Overmeesterd

Kort geleden vertrok Philipp bij Defacto om zich te wijden aan een eigen project. Hij had zijn collega’s verteld dat een van zijn favoriete skateplekken de plek bij de Erasmusbrug was, waar hij donderdag werd neergestoken.

De man met de twee messen liep na het doden van Philipp Winter door naar een nabijgelegen terras, kennelijk met de bedoeling meer slachtoffers te maken. Hij werd overmeesterd door kickbokstrainer David Litecia, die werd bijgestaan door omstanders. Maandag wordt Ayoub M. voorgeleid aan de rechter-commissaris die zal beslissen of hij langer vast blijft zitten.


Lees ook

Kickbokser nu ‘de held van Rotterdam’

Agenten in de omgeving van de Erasmusbrug waar een steekincident plaatsvond. Foto ANP/MEDIATV