Na weer een Israëlische aanval op een school maakt kritiek niet veel indruk meer

Weer heeft Israël een school in de Gazastrook aangevallen waar veel ontheemden een goed heenkomen hadden gezocht en weer vielen daarbij vele tientallen doden. Volgens de afdeling van de VN die toezicht houdt op de mensenrechten is er inmiddels zelfs sprake van „systematische aanvallen op scholen”. Sinds 4 juli is dat volgens de VN al 21 keer gebeurd.

Zaterdag ging het om de Al Tabaeen-school in Gaza-Stad, die aan ruim duizend ontheemden een tijdelijke verblijfplaats bood. Volgens Palestijnse bronnen kwamen daarbij zeker tachtig Palestijnen om het leven. Ook raakten vijftig mensen gewond. Sommige schattingen spraken zelfs van meer dan honderd doden. Net als bij soortgelijke recente incidenten leidde de aanval onmiddellijk tot een storm van kritiek aan het adres van Israël, ook van medestanders.

Op videobeelden was later te zien dat de aanval een enorme ravage had aangericht in de school. Ooggetuigen zeiden dat er overal lichamen over elkaar lagen en her en der losse ledematen waren gevonden. Onder de slachtoffers zouden zich ook veel vrouwen en kinderen hebben bevonden. De aanval had plaats toen veel mensen net in gebed waren. Een deel van de school was ingericht als moskee.

Hamasstrijders

Israël stelt echter dat het om een precisiebombardement op een groep Hamasstrijders ging, die de Al Tabaeen-school als basis zou hebben gebruikt voor operaties tegen Israël. Ook het aan Hamas gelieerde Islamitische Jihad zou de school hebben benut. Er zouden zich volgens Israëlische inlichtingen geen vrouwen en kinderen in de nabijheid van de gebombardeerde plek hebben opgehouden.

Israëlische legerwoordvoerders presenteerden naderhand de namen van dertien Hamasstrijders en zes strijders van Islamitische Jihad die bij de aanval zouden zijn gedood. Niet duidelijk is hoe Israël hierover zo snel zekerheid kon verkrijgen, terwijl volgens ooggetuigen veel lichamen onherkenbaar verminkt waren. Hamas ontkent overigens dat het de school als basis gebruikte.

Er is geen rechtvaardiging voor deze slachtpartijen

Josep Borrell
Buitenlandcoördinator EU

Niet alleen van Palestijnse en Arabische zijde, ook uit de Verenigde Staten en Europa kreeg Israël dit weekeinde veel kritiek te verduren. „Er is geen rechtvaardiging voor deze slachtpartijen”, noteerde EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell op X. De Amerikaanse vicepresident en Democratische presidentskandidaat Kamala Harris zei tegen journalisten: „Eens te meer zijn er veel te veel burgers gedood.”

Eerder had een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad al verklaard: „We weten dat Hamas scholen als plaatsen heeft gebruikt waar het samenkomt en van waaruit het opereert, maar we hebben ook herhaaldelijk gezegd dat Israël maatregelen moet nemen om de kwade gevolgen voor burgers te beperken.”

Na ruim tien maanden oorlog is het totale Palestijnse dodental volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid gestegen tot 39.700.

Geen adempauze

De kritiek die er steeds volgt na dergelijke acties van Israël begint echter steeds meer het karakter van een leeg ritueel te krijgen. Israëlische leiders winden zich er niet langer over op en trekken zich er niets van aan, constateert Jack Koury in een analyse in het linkse dagblad Haaretz. De vroegere Israëlische regeringsadviseur Daniel Levy herinnert eraan dat president Joe Biden kort na een recent gesprek met premier Benjamin Netanyahu, waarin Biden ongezouten kritiek uitoefende op diens beleid, wel weer akkoord ging met nieuwe wapenleveranties aan Israël ter waarde van 3,5 miljard dollar.

De aanval op het schoolgebouw heeft volgens de Gazaanse autoriteiten zeker tachtig mensen het leven gekost. Israël zegt dat negentien strijders van Hamas en Islamitische Jihad werden gedood.
Foto Mahmoud Zaki/EPA

Verschillende critici, onder wie vicepresident Harris, grepen het nieuwe bloedbad aan om aan te dringen op een staakt-het-vuren. Eerder werden Israël en Hamas het eens om in principe komende donderdag indirecte onderhandelingen over een bestand te hervatten. Dit zou tevens moeten uitmonden in de vrijlatingen van de overgebleven gijzelaars in handen van Hamas in ruil voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen.

Veel burgers in Gaza wordt intussen nog geen adempauze gegund. Zondag kregen duizenden in de zuidelijke plaats Khan Younis van het Israëlische leger te horen dat ze omwille van hun veiligheid zo snel mogelijk naar westelijker gebieden moeten vertrekken, ook al is ook daar nauwelijks meer zekerheid omtrent veiligheid, water en voedsel.


Lees ook

‘De Israëlische leiders dachten dat ze de Palestijnen er hoe dan ook wel onder konden houden’

Daniel Levy spreekt tijdens  een protest bij het ministerie van Buitenlandse Zaken op 23 mei, waarbij de namen van  15.000 in Gaza omgekomen kinderen werden voorgelezen.