Na tien jaar schoppen tegen het systeem lijkt de kracht van ‘De Verleiders’ een beetje uitgewerkt

Al ruim een decennium laten De Verleiders hun verontwaardiging over wat er mis is in de wereld vrijelijk stromen. Wat begon met scherpe satire op het bankwezen, kreeg een vervolg met fileerperformances over bijvoorbeeld de farmaceutische industrie, privacy en genderongelijkheid. Maar het gezelschap kreeg ook kritiek, bijvoorbeeld nadat ze in 2019 in tv-programma De Wereld Draait Door flink van leer trokken tegen de AIVD, maar veel van hun claims niet bleken te kloppen.

Nu is er de jubileumvoorstelling Bureau Buitenschot (de tiende Verleiders-productie) waarin wordt ingehakt op de consultancybranche. Houd je hart maar vast, adviesbureaus – zou je denken.

Consultancy is geen onderwerp waarvan je meteen gaat watertanden als theaterganger. De wereld van bedrijven als EY, McKinsey en KPMG, waarin adviestrajecten de kassa laten rinkelen: maak daar maar eens spannend theater van. Gelukkig is het jubilerend gezelschap juist daarin gespecialiseerd. Eerdere voorstellingen wisten ieder feitenrelaas, dat de makers nodig hadden om hun punt te maken, zo te presenteren dat zelfs jaarcijfers of een droog grafiekje boeiend theater opleverden. Regisseur Leopold Witte probeert ook in de nieuwe performance het tempo hoog te houden, maar het resultaat is wisselend. Zijn de verleidingskrachten van de kritische theatermakers een beetje uitgewerkt, na tien jaar schoppen tegen het systeem?

In Bureau Buitenschot wordt een fictief consultancybureau opgevoerd dat een opdracht bij een besluiteloze minister in de wacht sleept. Scènes op het ministerie en op het kantoor van het hypercommerciële bureau worden afgewisseld met mini-presentaties over blunders van wereldwijde consultancybureaus en branchecijfers. Zo rekent theatermaker George van Houts voor dat voor iedere twee onderwijsmedewerkers één (onderwijs)consultant aan het werk is, om vervolgens in te zoomen op een – door consultants begeleid – visietraject voor een basisschool. Uit deze intermezzo’s doemt een beeld op van een totaal uit de hand gelopen sector, waarin heel veel geld wordt verdiend met gebabbel en het gooien met onbegrijpelijke termen.


Lees ook

De Verleiders vinden de ‘pandepaniek’ absurditeit optima forma

George van Hout en Tom de Ket

Teleurstellend betoog

Hoe deze sector zo groot heeft kunnen worden? In het script van Tom de Ket schetsen De Verleiders daar grofweg twee redenen voor. Één: er zijn ontzettend veel theoretisch opgeleide Nederlanders, die ‘niets kunnen’ (of althans: geen meubels maken of straten leggen) en dus bij adviesbureaus komen te werken waar ze visies ontwikkelen of onderzoeken uitvoeren. Twee: niemand wil nog verantwoordelijkheid nemen, bepleit Pierre Bokma in zijn rol als hoofd van het fictieve consultancybureau. We durven geen eindverantwoordelijke te zijn en huren daarom, voor veel te hoge bedragen, anderen in om dit te doen.

Vanuit de gedachte dat bijna niemand zijn hoofd meer boven het maaiveld durft uit te steken, ontstaat ook een verhaallijntje over een universitair docent (gespeeld door Victor Löw) die door anonieme klagers aan zijn universiteit wordt beschuldigd van intimidatie. Bureau Buitenschot heeft onderzoek gedaan naar de klachten en de docent komt verhaal halen. Hij wil weten wie er achter de meldingen zit. Met de woorden ‘grensoverschrijdend gedrag’ valt tegenwoordig iedereen te ‘cancellen’, zo is het idee. En daarbij zijn er ook nog twee consultants aan het begin van hun carrière (Linde van den Heuvel en Steye van Dam) die – stevig ellebogend – hun weg omhoog vechten bij Bureau Buitenschot.

Al met al is het een mager en teleurstellend betoog dat De Verleiders dit keer presenteren. Ja, er zijn ontzettend veel consultants en ook ontzettend veel coaches – twee beroepsgroepen die in de performance op één hoop worden geveegd, maar de implicaties hiervan worden nauwelijks uitgewerkt en een duidelijke onderbouwing ontbreekt. Bureau Buitenschot komt nogal onzorgvuldig over. Het is een wilde mix van statements en verhalen, die minder overtuigt dan eerdere performances.