Na terugtreden van Biden ligt de strijd om het presidentschap weer helemaal open

Na een Democratische keeperswissel vlak voor de strafschopserie liggen de Amerikaanse presidentsverkiezingen weer helemaal open. Joe Biden heeft – moe, ziek, mokkend en woedend – onder zware druk het veld verlaten in de strijd met Donald Trump. Zijn team, met miljoenen bondscoaches, weet diep in de blessuretijd nog niet zeker of reservedoelvrouw Kamala Harris hem vlekkeloos kan vervangen, of dat de rest van de reservebank in opstand komt. Een gigantisch risico voor de Democraten, maar ook voor de Republikeinse tegenstander.

Wat de meest geestdodende verkiezingen in decennia dreigden te worden, zijn na de aanslag op Trump en de aftocht van Biden ruim honderd dagen voor verkiezingsdag plots de meest ongewisse.

De Democraten hebben enkele weken om zich achter een nieuwe kandidaat te scharen, een campagne op te tuigen en te financieren en een nieuw strijdplan tegen Trump te bedenken. Niemand kan onder partijgenoten het enthousiasme opbrengen dat Trump onder zijn aanhang heeft, maar vers bloed kan wel kiezers mobiliseren die met Biden dreigden thuis te blijven.


Lees ook

Wat kan en moet er allemaal gebeuren nu Joe Biden zijn campagne heeft gestaakt?

Joe Biden met vicepresident Kamala Harris (links), die hij nu steunt als de Democratische presidentskandidaat.

Joe Biden deed zondag wat hij eigenlijk een jaar geleden had moeten doen. Hij besloot dat het „in het belang van mijn partij en het land is dat ik mij terugtrek”. De 81-jarige die vier jaar geleden beloofde „een brug naar een nieuwe generatie leiders” te zijn, dacht nog een campagne en een volle termijn aan te kunnen. Sinds het dramatische debat eind juni was iedereen duidelijk dat hij daar fysiek, maar zeker mentaal niet toe in staat zou zijn. Na weken van druk voor en vooral achter de schermen, gaf hij dat zelf ook toe.

In een brief van Biden op sociale media bedankte hij zondag zijn vicepresident Kamala Harris als „buitengewone partner”, maar sprak hij geen zegen over haar uit om in zijn plaats de Democratische kandidaat te zijn. Dat deed hij pas een half uur later, ook op X. Biden noemde het „zijn beste beslissing” dat hij haar in 2020 als running mate koos en „ik wil mijn volledige steun bieden om Kamala dit jaar de kandidaat van onze partij te laten zijn”. Het is onduidelijk of zij zonder uitdager – en zonder ruzie – benoemd kan worden op de partijconventie in Chicago over vier weken. De bijna vierduizend gedelegeerden die daar een formeel besluit nemen, zijn op geen enkele manier aan haar gebonden.

Een eeuwige smet

Biden nam zijn besluit nadat 37 Democratische leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden hem publiekelijk hadden laten vallen. Wat nog zwaarder woog was de druk achter de schermen van partijprominenten als Nancy Pelosi, Barack Obama en de fractieleiders Chuck Schumer (Senaat) en Hakeem Jeffries (Huis). Zij vreesden dat Biden niet alleen het presidentschap aan Trump zou verliezen, maar dat de Republikeinen ook oppermachtig zouden worden in beide huizen van het parlement. De aftakeling van de president leek de hele partij in zijn val mee te trekken.


Lees ook

Na een leven vol tegenslag, een halve eeuw in Washington en drie races naar het Witte Huis stopt Joe Biden dan toch

Na een leven vol tegenslag, een halve eeuw in Washington en drie races naar het Witte Huis stopt Joe Biden dan toch

Volgens berichten in Amerikaanse media verzetten Biden en zijn familieleden zich halsstarrig tegen terugtrekking. Biden bleef lang geloven dat hij, en hij alleen, Trump nogmaals zou kunnen verslaan. Bovendien zou een gedwongen terugtrekking op dit moment, op deze manier, een eeuwige smet zijn op zijn presidentschap dat in ieder geval door Democraten inhoudelijk als zeer succesvol wordt gezien. Dat Biden afgelopen woensdag corona opliep, in zijn vakantiehuis in isolatie moest en uiteindelijk op sociale media overstag ging, maakt zijn aftocht nog triester.

Een risico voor Trump

Na het debat, de aanslag die het beeld van Trump versterkte en de peilingen die wezen op een zeker pad naar verlies, moeten de Democraten nu de weg omhoog vinden. De vraag is of dat lukt met Kamala Harris. Zij is zonder twijfel de Democatische optie met de meeste naamsbekendheid, ervaring in het Witte Huis en heeft een natuurlijke achterban onder vrouwen, zeker van kleur.

Harris (59) is de dochter van immigranten uit India en Jamaica en was voor ze vicepresident was openbaar aanklager in en senator voor Californië. Maar zij is als vicepresident vrijwel alleen negatief in het nieuws geweest, met verhalen over onvrede onder haar personeel en projecten – zoals de aanpak van migratie aan de zuidgrens – die mislukten. Bovendien verkozen de Verenigde Staten in 2016 de bombastische zakenman en politieke nieuwkomer Donald Trump boven een vrouw met nog veel meer ervaring dan Harris, Hillary Clinton.

Toch loopt ook Trump (78) een risico. Met het vertrek van Biden is hij in deze verkiezingsrace plots de enige oude, impopulaire man die meer eigen belang dan landsbelang lijkt na te streven. Niet alleen de Democraten, ook de Republikeinen zullen hun hele campagne moeten omgooien. Opmerkelijk is dat zij zich niet meteen vol richten op Harris, maar Biden oproepen om ook zijn presidentschap vroegtijdig neer te leggen.