Na slechtste dag ooit vertoont Japanse beurs tekenen van herstel

De Japanse aandelenmarkt heeft de afgelopen uren een flinke opmars gemaakt. Dinsdagochtend stond de Nikkei-index ruim 8 procent hoger dan maandag, waarmee de daling van 12 procent voor een groot deel is gecompenseerd. Die beurskoersdaling markeerde de slechtste dag sinds 1987 op de Japanse aandelenmarkt.

In de afgelopen uren herstelde de Nikkei-index zich, maar niet al het verlies van maandag is daarmee goedgemaakt. De Japanse koers zit nog altijd 10 procent lager dan zeven dagen geleden. Een vermoedelijke verklaring is de hoge stand van de Japanse yen die de export voor bedrijven bemoeilijkt. Daarnaast zijn er zorgen over de Japanse en andere Aziatische economiëen.

Dat geldt ook voor de Verenigde Staten, waar beleggers rekening houden met een recessie. Mede om die reden werden maandag wereldwijd massaal aandelen ingekocht. Ook geopolitieke ontwikkelingen spelen een rol bij het afnemen van de aandelenmarkten: al dagen dreigt een escalatie van het hoogopgelopen conflict tussen Israël en Iran.

De Nederlandse AEX-index daalde maandag met 2 procent. Naar verwachting zal de aandelenbeurs op het Amsterdamse Damrak dinsdag, in navolging van de Japanse index, een deel van het verlies goedmaken.


Lees ook

Recessievrees zorgt wereldwijd voor massale verkoop van aandelen; is de angst terecht?

Medewerkers houden schermen in de gaten waarop de Nikkei-index te zien is. De Nikkei-index heeft een verlies geleden van 13 procent.