Nadat Elon Musk afgelopen weekend al in de aanval ging tegen de omvangrijke Amerikaanse invoerheffingen, en onder meer pleitte voor een vrijhandelszone tussen de EU en de VS, keren nu ook andere invloedrijke miljardairs en trouwe Trump-discipelen zich openlijk tegen hem.
Zo noemde Ken Langone, een van de oprichters van de bouwmarktketen The Home Depot en belangrijk donor van de Republikeinse Partij, het beleid „bullshit” en zei hij dat Trump „slecht geadviseerd” wordt. Investeerder Stanley Druckenmiller verklaarde: „Ik steun geen tarieven van meer dan 10 procent.” En hedgefondsactivist Bill Ackman waarschuwde voor „onherstelbare schade” en sprak van „een historische beleidsfout”.
Wie zijn deze mannen – en waarom is hun kritiek zo opmerkelijk?
Bill Ackman

Wall Street-magnaat en hedgefondsmiljardair Bill Ackman (58) was de afgelopen jaren een van de meest uitgesproken voorstanders van Donald Trump binnen de financiële wereld. Hij prees Trump veelvuldig voor diens deregulering, harde immigratiebeleid, en verzet tegen diversiteitsbeleid. Ackman vond dat de Democraten het economisch beleid van de VS ondermijnden. Trump bracht daar volgens hem een broodnodige correctie op aan.
Ackman is topman van hedgefonds Pershing Square, dat onder meer een groot belang heeft in schoenenconcern Nike. Dat bedrijf verplaatste de afgelopen jaren al een deel van zijn productie van China naar Vietnam – het land waarvoor woensdag Amerikaanse importheffingen van 46 procent gaan gelden.
Wellicht dat Ackmans toon daarom flink omsloeg dit weekend. In een bericht op X waarschuwde hij dat de VS afstevent op een „economische nucleaire winter” als de tarieven doorgaan. Zondag riep hij op tot uitstel: „De president heeft nog de kans om zich terug te trekken. Zijn adviseurs moeten hun fout erkennen vóór 9 april [de dag dat de heffingen in moeten gaan], anders dreigt een historische beleidsblunder.”
Stanley Druckenmiller

Stanley Druckenmiller (71) leidde jarenlang het hedgefonds Duquesne Capital en wordt op Wall Street op handen gedragen. In zijn lange loopbaan begeleide hij tientallen topbeleggers en beleidsmakers. Zo is hij de mentor van de huidige minister van Financiën Scott Bessent, die over hem zei: „In de macro-economie heb je eerst Stan – en daarna komt de rest pas.”
Zijn kritiek op Trumps economische beleid wordt dus serieus genomen, ook binnen de regering. Druckenmiller noemde heffingen boven de 10 procent „economisch onverantwoord”. Ook bestempelde hij recente belastingvoorstellen van Trump – inclusief kortingen op fooien, overuren en sociale bijdragen als „financieel roekeloos”.
Ken Langone

Ken Langone staat bekend als één van de belangrijkste Republikeinse geldschieters én fervent Trump-aanhanger. Toch haalde ook hij deze week fel uit naar de importheffingen van ‘zijn’ president. In een interview met de Financial Times noemde hij het beleid ronduit „bullshit”. Naar Langones kritiek wordt geluisterd, onder meer omdat hij in de ogen van veel Amerikaanse ondernemers ‘The American Dream’ bij uitstek vertegenwoordigt.
Als kleinzoon van Italiaanse immigranten groeide hij op in een arbeidersgezin in New York. Om zijn studie economie aan Bucknell University te kunnen betalen, werkte hij als greppelgraver en loodgietersassistent. Na zijn studie maakte hij succesvol carrière op Wall Street. In 1978 richtte hij bouwmarktketen The Home Depot op, inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste retailers van de VS.
Langone stond lang pal achter Trumps economische koers, maar nu keert hij zich openlijk tegen de plannen van de president. Hij stelt dat Trump „slecht geadviseerd” wordt. „Ik begrijp de formule verdomme niet”, zei hij. „Deze heffingen zijn veel te hoog en worden veel te snel doorgevoerd.”
Liveblog
Handelstarievenblog
Herstel beurzen in Azië en Europa na rampzalige dag gisteren
