De bondgenoten van Israël hebben de regering-Netanyahu deze week van twee kanten in de tang genomen in de hoop een grondoffensief in het zuiden van Gaza te voorkomen en een duurzaam staakt-het-vuren te bewerkstelligen. De westerse druk uit de VS en Europa op de Israëlische regering was sinds de terreuraanslag van Hamas in oktober nog niet zo groot.
Vrijdag brachten de VS in de VN-Veiligheidsraad een resolutie in stemming waarin wordt opgeroepen tot een „onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren”. Het is de eerste keer dat de VS in de VN zo duidelijk afstand namen van Israël. In februari stemden de VS nog een resolutie weg waarin werd opgeroepen tot een humanitaire gevechtspauze.
De Amerikaanse resolutie haalde het niet, hetgeen laat zien hoe geïsoleerd de VS in de VN staan met hun pro-Israëlische houding. China en Rusland spraken een veto uit, Algerije stemde tegen en Guyana onthield zich van stemming. Het Russische veto kan ook zijn ingegeven door de wens de VS dwars te zitten. Washington heeft kwaad bloed gezet door zélf vaak te vetoën.
Politieke spelletjes
De Russische ambassadeur zei dat Moskou weliswaar voor een staakt-het-vuren is maar beschuldigde de VS ervan politieke spelletjes te spelen en de internationale gemeenschap te misleiden. Als de resolutie was aangenomen, zei de Russische diplomaat Vasily Nebenzya, dan zou de V-raad een instrument zijn geworden in het „destructieve beleid” van Washington in het Midden-Oosten.
De resolutie waarschuwde ook tegen het Israëlische voornemen om een offensief te beginnen in Rafah. Premier Netanyahu stelde echter vrijdag na een gesprek in Tel Aviv met de Amerikaanse minister Antony Blinken dat Israël vasthoudt aan zijn plan om Rafah binnen te vallen.
Hoewel de resolutie het niet haalde, illustreert zij toch een kantelende opstelling in het Westen. Donderdag werden EU-regeringsleiders het al opmerkelijk eenvoudig eens over een oproep tot zo’n duurzaam staakt-het-vuren en een waarschuwing richting Israël om af te zien van een aanval op Rafah. De afgelopen maanden bleek het steeds onmogelijk met een gezamenlijke Europese positie over het Gaza-conflict te komen.
Europa, zei de Belgische premier Alexander de Croo van België voorafgaand aan de EU-top, „moet leiden, en niet alleen volgen.” Maar de realiteit toonde deze week juist hoe bepalend de Verenigde Staten nog altijd zijn voor hoe de EU zich opstelt richting Israël. Lang bleef onzeker of ook trouwe bondgenoten als Oostenrijk en Tsjechië zich achter de Europese verklaring konden scharen. Pas toen donderdag duidelijk werd dat de Amerikanen vrijdag met hun resolutie zouden komen, waren alle hobbels uit de weg.
Gênant
De Ierse premier Leo Varadkar erkende vrijdag dat het voor „veel mensen gênant” zou zijn geweest als „de EU met een minder duidelijke boodschap was gekomen dan de VS”. Ierland geldt samen met Spanje als de felste criticus op de Israëlische gedragingen richten de Palestijnen. Tot nu toe, benadrukte Varadkar donderdag, was de gezamenlijke reactie niet „Europa’s finest hour” geweest.
De VS zijn met afstand de belangrijkste bondgenoot van Israël. Washington riep regelmatig op tot matiging, maar voorzag het Israëlische leger ook van wapens en munitie om de aanval op Hamas voort te zetten. Naarmate het dodental onder de Palestijnse bevolking opliep en nu er volgens de VN een catastrofale hongersnood dreigt, raakt het geduld van Washington op.
De Amerikaanse president Joe Biden noemde een aanval op Rafah, waar ongeveer de helft van de bevolking van Gaza in de afgelopen maanden naartoe is gevlucht, twee weken geleden al eens een rode lijn. Vorige week zei de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer: „Ik geloof ook dat premier Netanyahu de weg kwijt is door zijn politieke overleven boven het belang van Israël te stellen.”
Of de aangescherpte oproepen van bondgenoten Israël nu ook daadwerkelijk tot een andere koers dwingen blijft afwachten. Premier Benjamin Netanyahu noemde Schumers kritiek eerder deze week „ongepast” en belegde prompt een video-overleg met Bidens Republikeinse oppositie. De Democraten sloeg hij over.
Lees ook
‘Doorgeschoten’ Israëlisch offensief in Gaza zet relatie met de VS op het spel
Toch zei premier Mark Rutte – vorige week nog in Israël voor een gesprek met Netanyahu – vrijdag: „Een gezamenlijk signaal van de Europese Unie, samen met belangrijke bondgenoten die Israël toch ook goedgezind zijn, dat zal je toch wel serieus nemen”.
Fermste verdedigers van Israël
Rutte benadrukte daarbij dat het ertoe doet dat nu ook de fermste verdedigers van Israël hun toon verscherpen. „Heel veel landen in Europa zijn al zo anti-Israël, dat maakt geen indruk daar”, aldus Rutte. Nederland daarentegen behoort volgens de premier tot „een groep landen die een tussenpositie innemen. (…) En wat indruk maakt daar is als landen als Nederland geleidelijk aan, voelbaar hun positie aan het veranderen zijn. En dat merkt Israël nu.”
Een aanval op Rafah, zei hij dinsdag al in de Tweede Kamer, is een „gamechanger en een humanitaire ramp”. Rutte onderstreepte dat hij dat ook tegen Netanyahu had gezegd. Zo’n aanval zou een politiek moment zijn dat niet zonder gevolgen kan blijven. In het geval van een invasie komt het Nederlandse kabinet meteen bij elkaar.
Intussen werd vrijdag in Qatar verder onderhandeld tussen Israël en Hamas, met bemiddeling van de VS, Qatar en Egypte. Gesproken werd over een staakt-het-vuren van zes weken en de ruil van veertig gijzelaars voor honderden Palestijnse gevangenen. Een gevechtspauze zou ook de weg vrij moeten maken voor veel meer humanitaire hulp.
In reactie op de mislukte stemming kondigde de Franse president Emmanuel Macron vrijdag direct aan een nieuwe resolutie voor te bereiden. Macron toonde zich hoopvol dat die wel op steun zou kunnen rekenen van de Chinezen en Russen. „Wat vooral belangrijk is, is dat de VS hun standpunt hebben veranderd en te kennen hebben gegeven dat ze nu heel duidelijk een staakt-het-vuren willen verdedigen”, aldus Macron.