Interim-directeur Geert van Meerveld heeft zijn opdracht bij het KIT teruggegeven. Dat zal de organisatie later deze donderdag bekendmaken. Het besluit van de directeur, die er enkele maanden zat, volgt kort op intern en extern protest tegen een bijeenkomst van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) bij het KIT.
Afgelopen zondag vierde het CIDI zijn vijftigjarig bestaan bij het KIT, daar huurde de organisatie een evenementruimte. Zowel intern als publiekelijk op sociale media is vooraf opgeroepen het CIDI-evenement af te gelasten.
De vertrokken directeur geeft geen reactie op vragen van NRC over zijn vertrek, en verwijst naar de raad van commissarissen van het KIT die evenmin bereikbaar was voor commentaar. Een woordvoerder van het KIT noemt het aanneembaar dat het vertrek „met de gebeurtenissen rond het evenement op zondag te maken heeft”.
Intern protest
Een groot deel van de organisatie van het KIT zou pas vorige week donderdag voorafgaand aan het evenement gehoord hebben dat het evenement zou plaatsvinden. Daarop heeft een groep werknemers de directie gevraagd het evenement tegen te houden. Vrijdagavond rond acht uur, zo schrijven werknemers in een verklaring, besloot de directie het evenement wel te laten doorgaan. Onder de mensen die zondag op straat protesteerden tegen de bijeenkomst van het CIDI, waren ook werknemers van KIT.
Op het CIDI-evenement zouden sprekers de plaats van Israël in het Midden-Oosten bespreken. Medewerkers van het KIT zagen vooraf reden zich zorgen te maken over de inhoud van het evenement, schrijven ze in een brief die een van hen op LinkedIn publiceerde: „Uit de omschrijving van het evenement bleek geen erkenning van het disproportionele moorden en uithongeren van Palestijnen.”
De sprekers die het CIDI had uitgenodigd, deden uitspraken die ingaan tegen de waarden waar het KIT voor staat, aldus de medewerkers, waarden „waarvan wij geloofden dat ze als criteria gebruikt zouden worden voor besluitvorming over welk soort evenementen we bij het KIT toestaan”.
Door dit evenement te hosten, schrijven de medewerkers, „wordt het KIT geassocieerd met een podium geven aan dehumaniserende stemmen, en medeplichtigheid in de ontkenning van de genocide in Gaza”.
Een andere werknemer van het KIT schreef naast een foto van het protest op LinkedIn: „Krachtig om te zien dat zo veel mensen een rode lijn zetten tegen genocide. Mijn collega’s en ik voelen enorme schaamte, omdat er een rechts propaganda-evenement plaatsvindt op ons terrein, dat in het geheim en zonder onze toestemming is georganiseerd. We zullen blijven staan voor waar wij in geloven.”
Lees ook
Lees hier een reportage van de CIDI-bijeenkomst die afgelopen zondag plaatsvond.
