In een zeldzame gezamenlijke verklaring zeggen buurlanden Armenië en Azerbeidzjan stappen te zetten om de onderlinge banden te normaliseren. De landen zeggen allebei het vertrouwen te willen opbouwen en organiseren mede hierom een gevangenenruil. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij, Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.
In de verklaring, die donderdagavond werd vrijgegeven, zeiden de landen dat ze een „historische kans” zagen voor „langverwachte vrede”. Armenië en Azerbeidzjan zijn al tientallen jaren verwikkeld in een conflict over de enclave Nagorno-Karabach. Het gebied hoort officieel bij Azerbeidzjan, maar stond tot enkele maanden geleden onder controle van etnische Armeniërs.
Humanitaire crisis
Etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach kampten dit jaar met een humanitaire crisis, omdat Azerbeidzjan de Lachin-corridor blokkeerde. Deze corridor was de enige toegangsweg naar de enclave, waardoor maandenlang geen voedsel of andere hulpmiddelen het gebied binnenkwam.
In september, nadat Azerbeidzjan de corridor al negen maanden blokkeerde en de levensomstandigheden steeds schrijnender werden, lanceerde Azerbeidzjan een militair offensief op Nagorno-Karabach. Na één dag legden de Armeniërs hun wapens neer en stemden ermee in dat Nagorno-Karabach onder de regering in Bakoe zou gaan vallen. Het offensief leidde ertoe dat meer dan 100.000 etnische Armeniërs het gebied ontvluchtten.
Wederzijds respect
Aan dit bloedige territoriale geschil lijkt een einde te komen nu een vredesakkoord in zicht is. De landen hopen tegen het einde van het jaar al een vredesverdrag te ondertekenen op basis van „wederzijds respect voor elkaars territoriale integriteit” – al lijken die onderhandelingen nog geen vaart te maken. De premier van Armenië, Nikol Pashinyan, en de regering van de president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, onderhandelen al maanden over een vredesakkoord onder bemiddeling van de EU, de VS en Rusland.
Deze vredesbesprekingen liepen afgelopen maanden echter vast nadat Azerbeidzjan weigerde deel te nemen aan gesprekken in de VS en Spanje, omdat het beweerde dat de westerse landen partijdig waren. De twee landen hervatten de gesprekken eind oktober in Iran. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, zegt in een bericht op X de „belangrijke doorbraak in de betrekkingen tussen Armenië en Azerbeidzjan” te verwelkomen. Hij moedigt de leiders van beide landen aan om zo snel mogelijk een akkoord te sluiten.
Lees ook
‘Exodus uit Nagorno-Karabach is etnische zuivering’
Leeslijst