Na een openhartoperatie besloot Liam (12) om concertpianist te worden

Pianist Liam Nassereddine (12) won het Concertgebouw Concours: „De prijsuitreiking was echt een verrassing.”

Foto Eduardus Lee

Interview

Rijzende ster Pianist Liam Nassereddine (12) won zondag de finale van het Concertgebouw Concours. Zijn zusje Amy stond ook in de finale.

De Nederlandse pianist Liam Nassereddine (12) heeft zondag het Koninklijk Concertgebouw Concours gewonnen, een wedstrijd voor muziektalent tussen de 9 en 14 jaar. Liams zusje Amy (11, saxofoon) was ook een van de zes finalisten. Ze wonen in het Belgische plaatsje Hamont-Achel, net over de grens ten zuiden van Eindhoven. Liam zit in de tweede klas van het tweetalig VWO aan Het College in Weert.

Hoe was het om de finale in het Concertgebouw te winnen?

„Ik had het helemaal niet verwacht. Iedereen speelde erg mooi en zelf vond ik dat er nog wel wat dingetjes beter konden. De prijsuitreiking was echt een verrassing.”

Speel je al lang piano?

„Ongeveer zes jaar. Eerst speelde ik gewoon een beetje, een halfuurtje per dag. Maar anderhalf jaar geleden kreeg ik pijn op mijn borst en bleek ik een aangeboren hartafwijking te hebben, mijn halskransslagader werd afgekneld. Ik moest meteen een openhartoperatie ondergaan en omdat ik niks kon doen luisterde ik heel veel naar klassieke muziek op mijn hoofdtelefoon. Vooral naar de Sonate pathétique van Beethoven, die was ik voor mijn operatie aan het oefenen. Toen bedacht ik dat ik concertpianist wilde worden.”

Ben je helemaal hersteld?

„Gelukkig wel. En omdat ik die operatie moest ondergaan, heb ik van mijn ouders een vleugel gekregen. Die had ik ooit gezien toen ik met mijn oom meeging naar een pianowinkel, maar eigenlijk was hij veel te duur.”

Wil je nog steeds concertpianist worden?

„Ja. Mijn moeder zei: concertpianisten oefenen zeker drie uur per dag, wil je dat wel? Dus sinds ik weer kan spelen oefen ik drie uur per dag. Ik vind het bijna altijd leuk, maar ik doe het ook als ik geen zin heb.”

Waar krijg je les?

„Sinds dit schooljaar studeer ik elke zaterdag aan de Young Musicians Academy in Tilburg bij Hülya Keser. Zij is heel aardig en een heel goede docent. Ze leert me techniek, maar vooral ook hóé ik iets moet spelen. Ze zegt bijvoorbeeld dat een stuk zo diep is als de oceaan of zo hoog als de hemel. Dat past goed bij mij, ik heb bij verschillende stukjes van een compositie altijd een bepaald gevoel, bijvoorbeeld hoop of teleurstelling.”

Je zusje Amy zat óók in de finale. Kom je uit een muzikaal gezin?

„Mijn moeder heeft Docent Muziek gestudeerd aan het conservatorium. Ik ben de oudste van vier kinderen en zij laat ons allemaal kennismaken met de piano. Maar Amy vond pianospelen niks, ze stapte over naar blokfluit en toen haar docent een keer een saxofoon meebracht wilde ze dat. Ze speelde eerst op een huursax met kapotte kleppen, maar mijn opa beloofde een mooie saxofoon voor haar te kopen als ze ermee doorging, en die heeft ze nu. Amy zit ook op de Young Musicians Academy.”

Spelen jullie ook samen?

„Ja! Eigenlijk wilden we als duo meedoen aan het Concertgebouw Concours, maar dat is alleen solo. Ik heb Amy wel begeleid tijdens de finale. En laatst hebben we ook samen meegedaan aan het Archipel Muziekconcours in Muziekgebouw Eindhoven. Ik won de eerste prijs en samen werden we derde.”

Wie zijn je muzikale helden?

„Fazil Say vind ik een geweldige componist en pianist. Ik heb zijn werk Black earth gespeeld tijdens de finale: dat begint met hele donkere klanken, je moet de hamers echt in de snaren duwen. Je kunt er heel veel gevoel in kwijt. Mijn favoriete pianist is Lang Lang. Alles wat hij speelt is mooi. Op 1 juni waren we bij zijn concert in het Concertgebouw, er waren heel veel mensen, maar omdat hij geïnteresseerd is in jong talent mocht ik met hem op de foto. Hij was erg aardig.”

Wat wilde je worden voordat je concertpianist wilde worden?

„Ik denk uitvinder of zo.”