Na een leven vol tegenslag, een halve eeuw in Washington en drie races naar het Witte Huis stopt Joe Biden dan toch

20 november 1942

Joseph (Joe) Robinette Biden jr. wordt geboren in Scranton, een industriestadje in de huidige swing state Pennsylvania. Hoewel zijn rooms-katholieke gezin – met Franse, Engelse en Ierse wortels – al begin jaren vijftig naar het buurstaatje Delaware verhuist, zal hij zichzelf ook als tachtiger nog blijven aanduiden als ‘the kid from Scranton’.

7 november 1972

Joe Biden viert met zijn vrouw Nelia en hun jonge gezin zijn dertigste verjaardag, kort na zijn verkiezing tot senator voor Delaware, in november 1972.
Foto Bettman Archives/ANP

Na een rechtenstudie en een kort gemeenteraadslidmaatschap in Delawares hoofdstad Wilmington, doet Biden in 1972 een gooi naar een Senaatszetel. Met zijn energie, jonge gezin en empathische voorkomen weet hij als Democraat de oudere zittende Republikeinse senator tegen veler verwachting in (nipt) te verslaan en wordt hij gekozen tot het jongste lid uit de geschiedenis van de Senaat in Washington.

18 december 1972

Biden moet zich tot senator laten beëdigen in een ziekenhuiskamer in Delaware, waar zijn zonen zijn opgenomen na het auto-ongeluk.
Foto Bettman Archives/ANP

Nog voordat Biden begin januari 1973 zijn zetel kan innemen, wordt zijn gezin getroffen door een verschrikkelijk noodlot. Zijn eerste vrouw Nelia en hun anderhalf jaar oude dochtertje Naomi komen om bij een auto-ongeluk. Hun twee zonen Beau en Hunter overleven de crash met enkele botbreuken. Biden overweegt zijn zetel op te geven, maar neemt die onder druk van de partijtop toch in. Als alleenstaande vader zal hij dagelijks forensen tussen Washington en Wilmington, treinritten van steeds anderhalf uur. In 1975 zal hij zijn huidige vrouw Jill leren kennen, met wie hij in 1977 trouwt.

Verkiezingsjaar 1988

Biden maakt in 1988 als senator bekend dat hij een gooi wil doen naar de Democratische nominatie voor het presidentschap.
Foto Steve Liss/Getty Images

Biden doet voor het eerst een gooi naar het presidentschap, maar moet zijn campagne afbreken als de pers onthult dat hij delen van zijn toespraken plagieerde. De Democratische voorverkiezingen worden gewonnen door Michael Dukakis, die de algemene race in november verliest van George W. H. Bush. Datzelfde jaar overleeft Biden dankzij een riskante operatie nipt twee opeenvolgende aderverwijdingen in zijn hersenen.

1988-2008

Als senator leidt Biden onder meer enige jaren de Justitie-commissie. Daar zit hij onder meer de beruchte hoorzittingen voor over de voordracht van Clarence Thomas als lid van het Hooggerechtshof, waarbij Anita Hill werd verhoord, die de kandidaat-rechter beschuldigde van seksuele intimidatie.
Foto Arnie Sachs/Polaris

Ook na zijn mislukte presidentscampagne weet Biden zijn Senaatszetel nog driemaal met succes te verdedigen. Hij groeit in de Senaat uit tot een van de meest invloedrijke Democraten, onder meer als voorzitter van de belangrijke commissies van Justitie en Buitenlandse Zaken.

Verkiezingsjaar 2008

Joe Biden en zijn vrouw Jill op het podium tijdens de Democratische conventie, van 2008. Barack Obama koos Biden dat jaar als zijn kandidaat voor het vicepresidentschap.
Foto Matthew Cavanaugh/EPA

Twintig jaar na zijn eerste poging, meldt Biden zich opnieuw voor het presidentschap. In de voorverkiezingsrace moet hij echter al snel opgeven. De relatief onervaren senator Barack Obama verovert dat jaar verrassend de nominatie na een lange strijd met voormalig first lady Hillary Clinton, de favoriet van het partijestablishment. Vooral om zijn eigen gebrek aan Washingtonse en internationale ervaring te compenseren, kiest Obama zijn bijna twintig jaar oudere collega Biden als running mate. Dat Biden als witte senior bereid was deze tweede plek in te nemen onder een zwarte junior, levert hem krediet op onder Afro-Amerikaanse kiezers.

2009-2017

Biden (helemaal links) volgt met president Barack Obama en leden van het nationale veiligheidsteam in de Situation Room van het Witte Huis de liquidatie van Al Qaida-leider Osama bin Laden, op 1 mei 2011. Schuin tegenover hem buitenlandminister Hillary Clinton, die hem later zal aftroeven als Obama’s potentiële opvolger.
Foto The White House

Biden is acht jaar lang een loyale vicepresident. Hij is dan ook ontstemd dat Obama aan het eind van hun tweede termijn Hillary Clinton steunt als de volgende Democratische presidentskandidaat. Naar buiten toe presenteert de partij dit evenwel als besluit van Biden zelf: in verkiezingsjaar 2016 wordt hij namelijk getroffen door familieleed. Zijn oudste zoon Beau, een oorlogsveteraan en eveneens politicus, overlijdt aan een hersentumor.

Biden, inmiddels gewend aan tegenslag, had wel degelijk willen opgaan voor het presidentschap, vertelt hij binnenskamers. Clinton wint de voorverkiezingen dit keer wel, maar de algemene race zal ze verliezen van zakenman en reality-tv-ster Donald Trump, die als populistische buitenstaander de Republikeinse partij gekaapt heeft.

Verkiezingsjaar 2020

Biden kondigt in april 2019 voor de derde maal in zijn loopbaan zijn kandidatuur voor het presidentschap aan.
Foto David Maxwell/Epa

De derde keer moet scheepsrecht zijn voor Biden. Ook in 2020 mengt hij zich weer in de Democratische voorverkiezingsstrijd. Als dan al 77-jarige witte man wordt hij in een druk deelnemersveld vol jongere en meer diverse kandidaten door kiezers aangewezen als de kansrijkste kandidaat om de ‘ziel van het land te redden’ tegen zittend president Trump.

Na een a-typische, door het coronavirus ontregelde campagne met weinig grote campagnebijeenkomsten, wint Biden met zeven miljoen stemmen verschil. Hij weet onder meer de voormalige arbeidersstaten terug te winnen die in 2016 wegliepen van Hillary Clinton. De nasleep van de verhitte verkiezingsstrijd wordt ontsierd door Trumps leugens over kiesfraude en zijn pogingen zijn nederlaag nog ongedaan te maken, uitmondend in de Capitoolbestorming van 6 januari 2021.


Lees ook

In Beeld: de lange weg van Joe Biden naar het presidentschap

Biden volgt met president Obama en leden van het nationale veiligheidsteam in de Situation Room van het Witte Huis de liquidatie van Al Qaida-leider Osama bin Laden, op 1 mei 2011.

20 januari 2021

Joe Biden legt de eed af tijdens zijn inhuldiging als 46ste president van de Verenigde Staten, op 20 januari 2021.
Foto Saul Loeb/EPA

Twee weken na de Capitoolrellen legt Biden op de gehavende trappen van de volksvertegenwoordiging de eed af. Hij begint zijn presidentschap met een uiterst krappe meerderheid in de Senaat en een wat ruimere in het Huis van Afgevaardigden. Hij wendt die aan om de economie na ‘corona’ te reanimeren met forse investeringen in de economie. Het virus zelf komt onder controle na een grootscheepse vaccinatiecampagne, die tegelijkertijd de aanhoudende polarisatie voedt tussen Democraten en Republikeinen.

Bidens belofte om het land ‘te helen’ weet hij niet waar te maken. Maar in weerwil van felle Republikeinse oppositie boekt hij wel enkele wetgevende successen. Bij de Congresverkiezingen van november 2022 verliezen zijn Democraten het Huis aan de Republikeinen, waar ex-president Trump zijn greep op de partij in ere heeft weten te herstellen.


Lees ook

Waarom het voor Biden slim kan zijn om na één termijn te stoppen als president

President Joe Biden op weg naar de Oval Office in het Witte Huis, op 30 januari.

Verkiezingsjaar 2024

Bidens eerste, desastreus verlopen tv-debat tegen Donald Trump ontketent een golf van paniek binnen zijn partij.
Foto Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Anders dan Trump, die een dozijn serieuze rivalen moet verslaan in de strijd om de Republikeinse nominatie, heeft Biden geen echte concurrentie in de Democratische voorverkiezingen van begin 2024. Zoals vaker in de Amerikaanse politiek durft niemand in de partij de zittende president uit te dagen en Biden stelt de nominatie probleemloos veilig.

Al heeft hij eerder gezegd een tussenpaus te willen zijn; Biden ziet zich als meest geschikte kandidaat om Trump uit het Witte Huis te houden. Hij blijft zijn tweede termijn lang ambiëren uit een combinatie van arrogantie van de macht én wrok over het feit dat hij eigenlijk in 2016 al president had kunnen worden, toen Obama hem passeerde, analyseert New York Times-columnist Maureen Dowd, die Biden van zeer nabij kent.

In zijn eerste tv-debat met Trump hapert hij eind juni zo opzichtig, dat paniek uitbreekt binnen de partij. Na een week van oplopende druk, maakt hij deze zondag bekend toch een stap opzij te doen.