Na de levering van ATACMS kan Oekraïne ook de Russische Zwarte Zeevloot op de Krim aanvallen

Oorlog in Oekraïne Nu de Britten en de Fransen kruisraketten leveren aan Kyiv overweegt Washington ATACMS te sturen, raketten die in het hele bezette gebied Russische doelen kunnen bestoken.

Een Storm Shadow-kruisraket, door de Fransen SCALP genoemd, bij de Paris Air Show in Le Bourget, in juni van dit jaar.
Een Storm Shadow-kruisraket, door de Fransen SCALP genoemd, bij de Paris Air Show in Le Bourget, in juni van dit jaar. Foto Lewis Joly/AP

De Oekraïense strijdkrachten kunnen tijdens hun zomerofffensief tegen de Russische bezetters mogelijk toch beschikken over een fors arsenaal raketten voor de langere afstanden. Dinsdag zegde de Franse president Macron toe Oekraïne uit te zullen rusten met Scalp-kruisraketten, de Franse naam voor de Brits-Franse Storm Shadow-raket die het Verenigde Koninkrijk al sinds mei aan Kyiv levert.

Volgens The New York Times wordt in Amerikaanse veiligheidskringen nu voorzichtig gesproken over de levering van ATACMS (Army Tactical Missile Systems), raketten met een bereik van zo’n driehonderd kilometer, waardoor doelen in het hele bezette gebied kunnen worden geraakt, inclusief de Krim. De Europese kruisraketten, die worden afgevuurd vanuit gevechtsvliegtuigen, hebben een maximum-bereik van zo’n 250 kilometer. De ATACMS zijn ballistische raketten die kunnen worden afgevuurd vanaf het HIMARS-artillerieraketsysteem dat de VS vorige zomer al aan Oekraïne leverden.

De Oekraïense regering en de legertop vragen hun bondgenoten al maanden om de levering van langeafstandsraketten. Zelensky herhaalde dat woensdagochtend nog eens bij de NAVO-top in Vilnius. Met die raketten kan Kyiv de gelaagde Russische verdedigingslinies verzwakken, maar ook de aanvoer van troepen en militair materieel naar het front bemoeilijken. Met de raketten wil Oekraïne onder meer aanvallen uitvoeren op commandoposten, munitiedepots, brandstofopslagplaatsen, militaire voertuigen, troepenconcentraties, luchtmachtbases, cruciale infrastructuur als bruggen, wegen en spoorwegen, en mogelijk zelfs de Zwarte Zeevloot in Sevastopol op de Krim.

Lees ook het interview met generaal Ben Hodges over wapenleveringen aan Oekraïne

Sinds de annexatie van de Krim in 2014 hebben de Russen het strategisch gelegen schiereiland in de Zwarte Zee omgetoverd tot een enorme militaire basis. Hiervandaan worden een groot deel van de luchtaanvallen op Oekraïense steden uitgevoerd en troepen aan de frontlinies in de regio’s Cherson en Zaporizja bevoorraad.

Washington is terughoudend

Net als eerder bij de HIMARS, de Patriot-raketten, de Abrams-gevechtstanks en de F-16-gevechtsvliegtuigen is Washington uiterst terughoudend met het sturen van zijn zwaardere wapensystemen. Voor een groot deel lijkt dat ingegeven door de risico’s op escalatie van de oorlog en de zorg dat Oekraïne de wapens inzet op Russisch grondgebied, maar de Amerikanen kijken ook met een schuin oog naar hun eigen voorraden.

Tegelijkertijd ziet ook de regering van president Biden dat het Oekraïense zomeroffensief, begonnen in de eerste week van juni, Kyiv nog weinig heroverd terrein heeft opgeleverd. Dat heeft enerzijds te maken met de zware, gelaagde verdedigingslinies en uitgestrekte mijnenvelden die de Russen het afgelopen jaar hebben aangelegd, maar anderzijds ook met de beperkingen van de Oekraïense strijdkrachten. Zonder luchtoverwicht zijn hun troepen langs de frontlinies kwetsbaar onder het vuur van Russische vliegtuigen en gevechtshelikopters.

Dat wordt nog versterkt omdat een belangrijk deel van de Oekraïense luchtverdediging nodig is om de burgerbevolking in de steden te beschermen tegen de dagelijkse Russische drone- en raketaanvallen. Mede om daar enige verlichting te bieden zal Duitsland meer Patriot-raketsystemen sturen, zo maakte bondskanselier Scholz woensdagochtend in Vilnius bekend. De Patriotsystemen, waarvan niet bekend is hoeveel er actief zijn in Oekraïne, kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de bescherming van de Oekraïense troepen aan het front tegen Russische luchtaanvallen.

Systematisch verzwakken

Maar de tactiek die de Oekraïense strijdkrachten in de eerste weken van het zomerse tegenoffensief volgen bestaat vooral uit het verzwakken van de tegenstander, zo zei de secretaris van de Oekraïense Veiligheids- en Defensieraad, Oleksi Danilov, vorige week. Het systematisch afbreken van de Russische oorlogsmachine vanuit de lucht – met drones en de door het Westen geleverde raketten – zou een doorbraak op de grond de komende maanden makkelijker moeten maken. In de woorden van Danilov: „Hoe meer we zullen vernietigen, des te meer we zullen bevrijden.”

Lees ook: Gebied heroveren is nog niet het belangrijkste doel van het Oekraïense offensief

Afgelopen weekeinde hield de Amerikaanse oud-generaal Ben Hodges in een interview in NRC een vurig pleidooi voor het sturen van ATACMS door Washington. „De Oekraïners zouden daarmee een einde kunnen maken aan de Krim als veilige haven voor de Russen. De Zwarte Zeevloot zou niet in Sevastopol kunnen blijven onder een regen van ATACMS”, zei de voormalige commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa.

Met de Britse Storm Shadow-raketten hebben de Oekraïense strijdkrachten de afgelopen maanden op verschillende plekken in bezet gebied Russische doelen geraakt. Zo werd eind juni de belangrijke Tsjonhar-brug naar de Krim getroffen door Storm Shadow-raketten, waardoor de Russische aanvoerlijnen naar de frontlines zwaar werden gehinderd. En deze week zou in de bezette havenstad Berdjansk de Russische generaal Oleg Tsokov zijn gedood bij een aanval met zo’n raket.