N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Talkshow BNNVARA trekt zich terug uit Op1. Aanleiding is een conflict met WNL-baas Bert Huisjes over zeggenschap en de wenselijkheid van een onderzoek naar de werkcultuur.

Talkshow Op1 heeft een externe partij ingeschakeld om gesprekken te voeren met zowel huidige als voormalige medewerkers over de redactiecultuur. Een conflict tussen Bert Huisjes, baas en hoofdredacteur van omroep WNL, en een eindredacteur in dienst van Op1-producent TVBV leidde eerder deze week tot de aankondiging dat BNNVARA zich per 1 augustus terugtrekt uit het programma. Een woordvoerder van die omroep stelt dat Huisjes een onderzoek naar de werkcultuur „zonder overleg” heeft afgehouden, nadat TVBV-moederbedrijf Banijay dit voorstelde. BNNVARA is „blij voor de redacteuren” dat er „alsnog een externe partij wordt aangesteld”, maar sluit zich niet opnieuw aan.
De late talkshow op NPO1 wordt twee avonden per week verzorgd door WNL en op de overig werkdagen door Omroep Max, EO en BNNVARA. Het conflict tussen Huisjes, aanspreekpunt en ‘penvoerder’ van Op1, en eindredacteur Rachel Franse heeft geleid tot haar vertrek. BNNVARA zegt het besluit te hebben genomen om te stoppen toen Huisjes deze week „ook niet akkoord ging met een door ons omarmd voorstel van de EO om een externe partij gesprekken te laten voeren met de redactieleden.”
Over de kling
De kiem van het conflict ligt juist in Huisjes’ verwijten aan Franse, die redacteuren volgens de WNL-baas „over de kling” zou jagen. Dat schreef de Volkskrant woensdag op basis van gesprekken met tien redacteuren, die overigens niet vonden dat zij zich hieraan schuldig maakte. Franse wil niet reageren, maar spreekt desgevraagd niet tegen dat ze deze verwijten van Huisjes heeft ervaren als onveilig. Ze keert niet meer terug, zo heeft ze de redactie laten weten.
Huisjes zou met ‘over de kling jagen’ bedoeld hebben dat aan omroepen gelieerde eindredacteuren te maken kregen met „veel druk in de workflow”. Maar „er was geen verwijt van onveiligheid. Wel de vaststelling rond werkdruk en de specifieke dynamiek van talkshows”. Huisjes noemt dit in appberichten aan NRC „twee kapiteins-op-een-schip-ervaringen in de verhouding tussen omroep en producent. Niet altijd problematisch, wel geregeld terugkerend.”
Huisjes stelt dat hij de commissie Van Rijn, die onderzoek doet naar grensoverschrijdend gedrag en de werkcultuur bij de publieke omroep, alle ruimte wilde geven. Er zou een „uitdrukkelijk verzoek” van die commissie zijn om „geen dubbel onderzoek” te doen. „Bovendien was de aanleiding er niet.” Dat er nu toch „een extern onafhankelijk adviseur” komt praten met redactieleden, is eerder deze week besproken met alle deelnemende omroepen. Huisjes zegt dat we „positief waren en de volgende dag zouden verder praten.”
Drie voorwaarden die BNNVARA woensdagochtend stelde, waar aan voldaan moest worden om aan boord te blijven, werden niet meteen aanvaard. Dat ging om een concrete suggestie voor een onafhankelijke adviseur en een terugkeer van Rachel Franse „als zij dat wilde”. Directeur Jan Slagter van Omroep Max was vooral verbolgen over de eerste voorwaarde: dat EO per 1 juli penvoerder moest worden. Huisjes zou daarmee volgens hem in de kou worden gezet, terwijl hij toch al zou willen stoppen dit najaar.
‘Druk op de workflow’
Bronnen die eerder betrokken waren bij het programma schetsen dat er geregeld frictie is omdat omroepen kleur aan ‘hun’ uitzendavond willen geven. Peter Kee, politiek redacteur van BNNVARA, zegt in de Volkskrant dat hierdoor niet altijd ‘het gesprek van de dag’ wordt gevoerd. Ook hier zou Huisjes zich volgens redacteuren eigengereid opstellen.
Op1 is eind 2019 bedacht door NPO-bestuurder Frans Klein, die in afwachting van het onderzoek van de commissie-Van Rijn naar onder meer zijn rol als BNNVARA-verantwoordelijke bij misstanden rond talkshow De Wereld Draait Door op non-actief is gesteld. Toen presentator Jeroen Pauw aankondigde te stoppen met talkshow Pauw tuigde Klein in korte tijd met een aantal omroepen een opvolger op. BNNVARA verloor zo het latenight tijdslot dat de omroep al sinds Pauw & Witteman had. In coronatijd kreeg Op1, geproduceerd door TVBV van toenmalig eigenaar Pauw, momentum met structureel meer dan een miljoen kijkers. Momenteel haalt het programma soms nog geen half miljoen kijkers. De EO, Omroep Max en WNL maakten woensdag duidelijk door te willen met Op1. Ook producent TVBV wil dat.
