Na Arnhem biedt ook burgemeester van Dordrecht excuses aan voor slavernijverleden

De burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff heeft zondagavond namens het stadsbestuur excuses aangeboden voor het aandeel dat de stad heeft gespeeld in de slavernij. Hij deed dat tijdens een bijeenkomst voor Keti Koti in de tuin van het Dordrechts Museum, meldt ANP.

„Namens het huidige dagelijkse stadsbestuur van de oudste stad van Holland Dordrecht, bied ik, als uw burgemeester, excuses aan voor het aandeel dat het stadsbestuur vanaf de 16e eeuw heeft gespeeld in de slavernij. We erkennen dat het stadsbestuur van toen een enorme aanjagende rol heeft gespeeld in de trans-Atlantische slavenhandel en de exploitatie van tot slaaf gemaakte mensen”, aldus Kolff.

In november 2022 zei Kolff tegen AD nog er weinig voor te voelen om excuses te maken voor het slavernijverleden, omdat excuses in zijn optiek „verbonden aan persoonlijke fouten of missers, niet aan schendingen van mensenrechten uit een ver verleden”. Ook tijdens Keti Koti in 2023 bleven excuses uit. Nu zegt Kolff dat een onderzoek naar de rol van het stadsbestuur over slavernij in de zestiende eeuw en de doorwerking daarvan in het heden, de doorslag geeft om toch excuses te maken. Ook zou Kolff zelf een ‘persoonlijke reis’ gemaakt hebben die tot excuses leidden.

„Los van het nut en de noodzaak van een excuus, wil ik duidelijk onderstrepen dat we met elkaar een klus te klaren hebben”, vervolgde de burgemeester tijdens zijn toespraak. „Het is aan ons om te bepalen hoe we samen verder gaan. Ik hoop dat de gemaakte excuses gaan bijdragen aan het helen van de wonden die nog steeds pijn doen.”

Op veel andere plekken in het land werd zondag stilgestaan bij het slavernijverleden, en ook Ahmed Marcouch bood als burgemeester van Arnhem excuses aan voor het slavernijverleden. De nationale herdenking van het slavernijverleden is maandag in het Oosterpark in Amsterdam.