Myanmar weigert VN-hulp in door cycloon getroffen deelstaat Rakhine

Hulpverlening Het is niet de eerste keer dat de Myanmarese autoriteiten internationale hulpverlening buiten de deur houden. Dat gebeurde ook bij de cycloon Nagris, die in 2008 aan meer dan honderdduizend mensen het leven kostte.
Het Basara-vluchtelingenkamp in de kustplaats Sittwe werd verwoest door de cycloon Mocha.
Het Basara-vluchtelingenkamp in de kustplaats Sittwe werd verwoest door de cycloon Mocha. Sai Aung Main/AFP

De militaire regering van Myanmar heeft de Verenigde Naties (VN) en andere internationale hulporganisaties toegang ontzegd tot de door cycloon Mocha getroffen deelstaat Rakhine, zo laten de VN weten. De officële reden voor de restricties is dat het centrale rampenbestrijdingscomtié de verzoeken opnieuw wil beoordelen, maar tegen nieuwssite Nikkei Asia zegt een anonieme commandant van de junta dat „alle buitenlandse hulporganisaties spionnen zijn”, een wijdverbreide mening binnen het militaire bewind.

Aanvankelijk hadden de VN wel toestemming om hulpgoederen als eten en medicijnen uit te delen, maar afgelopen week trok de junta die toestemming plots in. Tot dusver zeggen de VN onderdak te hebben geboden aan meer dan honderdduizend getroffenen en zo’n driehonderduizend anderen van voedselhulp te hebben voorzien. Bijkomende moeilijkheid voor de slachtoffers van de cycloon, is dat het moessonseizoen op komst is.

Lokale hulpverleners aangehouden

De VN dringen er bij de junta op aan de beslissing te herzien. Ze proberen nog altijd hulp te verlenen via lokale hulporganisaties, die nog wel in het getroffen gebied kunnen reizen, maar ook tegenwerking ondervinden van het centrale gezag. Eind mei werden lokale hulpverleners in Rakhine en in de zuidelijke deelstaat Yangon aangehouden en na enkele dagen weer vrijgelaten, zo meldt persubreau AP.

Als gevolg van cycloon Mocha kwamen afgelopen maand minstens 148 mensen om het leven in de deelstaat Rakhine. Mocha veroorzaakte overstromingen en stroomuitval, scheurde daken van gebouwen en maakte wegen onbegaanbaar. Volgens staatsmedia in Myanmar zijn meer dan 186.000 gebouwen door de cycloon beschadigd. In totaal hebben naar schatting van de VN meer dan 3 miljoen noodhulp nodig.

Het is niet de eerste keer dat de regering van Myanmar VN-hulp buiten de deur houdt. Ook na de cycloon Nagris, die in 2008 aan meer dan honderdduizend mensen het leven kostte, werden internationale hulporganisaties en journalisten toegang tot het rampgebied ontzegd.

‘Opnieuw vluchteling gemaakt’

Rakhine is een arme deelstaat aan de westkust van Myanmar die grenst aan Bangladesh. In 2017 vormde ze het decor van een militaire campagne tegen de Rohingya. Daarbij vielen zo’n zevenduizend doden. Honderdduizenden mensen zijn ontheemd als gevolg van het conflict, velen van hen behoren tot de vervolgde moslimminderheid. Een Royhingavluchteling in een kamp in de hoofdstad Rakhine zei tegenover CNN dat de cycloon hem „opnieuw vluchteling had gemaakt”.

Rohingya-vluchtelingen in Rakhine verblijven veelal in een soort openluchtgevangenissen, kampen die onder strikte controle van de autoriteiten staan. In 2017 vluchtten hondderduizenden Rohingya vanuit de regio over land naar buurland Bangladesh. Anderen bleven in Myanmar, of vluchtten naar Indonesië, Maleisië of Thailand. Mensenrechtenorganisaties spraken van een „genocidale campagne”.

Lees ook: Junta Myanmar probeert genocidebeschuldigingen van tafel te krijgen