Muziek van Drake, Taylor Swift en Bad Bunny na stukgelopen onderhandelingen niet meer op TikTok

De muziek van artiesten verbonden aan platenmaatschappij Universal Music Group (UMG) is niet meer te horen op TikTok. Het grootste muziekconcern ter wereld, met artiesten als Kendrick Lamar, Taylor Swift en Bad Bunny onder contract, is niet tot een nieuwe licentieovereenkomst met TikTok gekomen. Vanaf donderdag zijn TikTok-filmpjes waarin de muziek van UMG-artiesten was verwerkt stilgevallen. „Dit geluid is niet beschikbaar”, staat erbij.

Universal Music Group publiceerde dinsdag een venijnige brief waarin het uiteenzette waarom het niet opnieuw met het sociale medium van het Chinese technologiebedrijf ByteDance in zee zou gaan. De drie voornaamste struikelblokken zijn volgens het muziekconcern financiële compensatie voor artiesten, bescherming voor artiesten tegen de schadelijke effecten van kunstmatige intelligentie en de online veiligheid van TikTok-gebruikers.

In de brief schrijft het Amerikaanse platenlabel dat TikTok „een fractie” van de financiële compensatie wilde betalen die andere vergelijkbare sociale platforms bereid zijn te bieden. „Uiteindelijk probeert TikTok een op muziek gebaseerd platform te bouwen, zonder eerlijk voor muziek te betalen.” UMG zegt slechts 1 procent van zijn totale omzet te halen uit TikTok, dat meer dan een miljard gebruikers heeft.

TikTok liet de beschuldigingen niet over zijn kant gaan en reageerde donderdag door te zeggen dat UMG het enige label is waarmee een nieuw licentieakkoord uitbleef. Het platform zegt de artiesten tijdens de onderhandelingen juist op de eerste plaats te hebben gezet. Dat UMG het aanbod alsnog heeft afgeslagen, bewijst volgens TikTok dat de platenmaatschappij helemaal niet handelt in het belang van artiesten, songwriters en fans.