Musk stak zijn rechterarm in de lucht. Was het een Hitlergroet?

Elon Musk stuiterde over het podium, balde zijn vuisten, slaakte een oerkreet en riep tegen een zaal vol Trump-aanhangers: „Zo voelt een overwinning!” Even later bedankte hij de aanwezigen voor hun inzet, sloeg zich met zijn rechterhand op de linkerkant van zijn borst en stak die hand daarna schuin omhoog. Hij herhaalde die beweging, legde toen zijn hand op zijn borst en zei: „Mijn hart gaat uit naar jullie.”

Wat volgde: ophef. Bracht de baas van Tesla, SpaceX en X hier nu de Hitlergroet, of bedankte hij slechts de aanwezigen uit de grond van zijn hart?

Elon Musk groet aanhangers van Donald Trump.
Foto Mike Segar/Reuters

Musks intentie kent alleen hijzelf, maar feit is dat het gebaar dat hij maakte verdraaid veel leek op de groet die tussen 1933 en 1945 in nazi-Duitsland verplicht was. Zoals alles in het Derde Rijk was deze handeling aan strenge regels gebonden. De rechterarm moest met een hoek van tussen de 105 en 165 graden omhoog worden gebracht – bij voorkeur 135 graden. De arm moest recht omhoog gestoken worden, met de vingers strak naast elkaar en de handpalm naar beneden. Wie geen rechterarm had – omdat die bijvoorbeeld geamputeerd was als gevolg van een oorlogswond – mocht zijn linkerarm gebruiken. Hitler zelf bracht overigens regelmatig een andere groet, met de rechterarm in een knik naar achteren, met de handpalm omhoog.

In zijn boek Der deutsche Gruß. Geschichte einer unheilvollen Geste (2005) beschrijft socioloog Tilman Allert dat de nazi’s hun groet hadden geleend van de Italiaanse fascisten, die op hun beurt dachten met het armgebaar terug te grijpen op de Romeinse geschiedenis. Dat was een schromelijke vergissing, die waarschijnlijk haar oorsprong vond in het schilderij De eed van de Horatii van de Franse schilder Jacques-Louis David uit 1784.

‘De eed van de Horatii’ van de Franse schilder Jacques-Louis David uit 1784. Wellicht is dit de bron van de ‘Romeinse groet’.

David toonde hier een heroïsche scène uit het (mythologische) verleden van de Romeinse republiek. Drie broers van het geslacht Horatius steken hun rechterarm in de hoogte en zweren Rome tot de dood te verdedigen in de oorlog tegen de stad Alba Longa (rond 660 v.Chr.) Dat deze groet hierna de officiële ‘Romeinse groet’ werd, wordt in geen enkele antieke bron bevestigd, schriftelijk noch in beeld.

De Italiaanse fascistenleider Benito Mussolini brengt de groet waarvan hij dacht dat de Romeinen hem brachten.
Foto Harlingue / Roger-Viollet via AFP)

Niet alleen de Italiaanse fascisten waren begin twintigste eeuw gecharmeerd van dit krachtige gebaar. In The Roman Salute (2009) beschrijft kunsthistoricus Martin M. Winkler de receptie ervan in de Verenigde Staten. De Amerikaanse dominee Francis J. Bellamy kwam in 1892 met een tekst voor de Pledge of Allegiance op de proppen – de spreuk waarmee Amerikanen trouw zweren aan hun land en vlag. James B. Uphamm, zijn collega bij het christelijke kindertijdschrift The Youth’s Companion, las de stichtelijke woorden en vond dat hierbij maar één gebaar paste: een uitgestrekte rechterarm.

Amerikaanse kinderen spreken in 1939 met opgeheven arm de Pledge of Allegiance uit.
Foto MPI/Getty Images

En zo stonden Amerikanen er dus bij, totdat deze groet in de jaren dertig om begrijpelijke redenen steeds meer omstreden raakte. In 1942 legde het Congres daarom vast dat de Pledge of Allegiance enkel nog mocht worden uitgesproken met de hand op het hart.

Daarmee was de groet niet verdwenen. Hij is verboden in Duitsland, Oostenrijk en Italië, maar is elders in de wereld – waaronder in het Midden-Oosten – nog wel in gebruik als de ‘Romeinse groet’.

Uiteraard is de uitgestrekte rechterarm ook erg populair bij neo-nazi’s.