Bij vrijwel elk bedrijf zou het nieuws dat de topman twee dagen per week iets anders wil doen, slecht ontvangen worden. Bij Tesla veroorzaakte het woensdag vooral opluchting.
Dinsdagavond, bij de presentatie van dramatische kwartaalcijfers, kondigde Elon Musk aan dat hij vanaf mei meer tijd wil gaan besteden aan zijn baan bij Tesla. Hij gaat zich minder bemoeien met zijn rol als hoofd van DOGE, de operatie die het Amerikaanse overheidsapparaat dient af te slanken en duizenden ambtenaren wil ontslaan. Dat gaat hij naar eigen zeggen nog maar „een dag of twee per week” doen.
De aankondiging volgde op het nieuws dat de winst van Tesla in het eerste kwartaal ruim 71 procent lager uitkwam dan in dezelfde periode een jaar eerder, op 409 miljoen dollar. Dat was ook veel lager dan analisten hadden verwacht. De beurskoers van het bedrijf steeg woensdag meer dan 7 procent (hij is wel nog altijd ongeveer de helft van een hoogtepunt half december).
Zonder opbrengsten van rente op de enorme berg cash die Tesla bezit, de opbrengsten van investeringen van het bedrijf én de opbrengsten van de verkoop van uitstootcredits aan andere automerken, was zelfs een verlies overgebleven.
Musk zei dat „het grootste deel van het werk” om DOGE op te zetten gereed is. Er is een team, benadrukte hij, dat verder zal werken om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.
Hoewel Musk het verband niet expliciet maakte, lijkt hij met zijn stop toe geven aan een toenemende druk van beleggers en analisten die de laatste weken felle kritiek uitten. Musk leek compleet afwezig als topman van Tesla en toonde vrijwel geen interesse in het merk.
‘Merkcrisistornado’
De afgelopen maanden werd duidelijk dat Musk het merk schaadde door zich zo openlijk met president Trump te associëren en een controversiële bezuinigingsoperatie te leiden. Soms maakte het een bijna corrupte indruk: half maart leken de twee op een oprijlaan van het Witte Huis samen een soort autodealer te runnen, toen ze voor de verzamelde pers Tesla’s aanprezen en Trump verzekerde dat hij twee exemplaren had gekocht.
De afgelopen maanden werd al duidelijk dat de verkopen van het merk in met name Europa waren ingestort. Zelf sprak het bedrijf dinsdag bij de kwartaalcijfers in een bericht aan beleggers van „veranderend politiek sentiment” als een van de redenen voor een lagere vraag naar auto’s. Verder maakte het aan de activiteiten van Musk weinig woorden vuil. Financiële cijfers per continent deelde het niet.
De stap terug van Musk valt samen met zijn groeiende kritiek op het handelsbeleid van de regering-Trump
Zelfs grote Muskfanaten begonnen de laatste tijd kritiek te uiten op het gedrag van hun favoriete topman. Musk veroorzaakt een „merkcrisistornado”, zei Dan Ives van investeringsbank Wedbush Securities, al jarenlang een grote Muskfanaat. Hij riep Musk op meer tijd te besteden aan zijn automerk. „Je wilt niet dat Tesla een politiek symbool wordt.”
Duidelijk is overigens wel dat het gedrag van Musk niet de enige reden is voor de slechte prestaties van Tesla. Het bedrijf kampt ook met een verouderd modellenaanbod, en bouwt dezer dagen productielijnen om waar het later dit jaar een vernieuwde Model Y op wil produceren.
Vraag blijft in hoeverre een stap terug van Musk bij DOGE daadwerkelijk helpt om het imagoprobleem van het merk op te lossen. Musk blijft politiek actief, en in landen als Duitsland lijkt de schade al geleden. Hier trad Musk op in de verkiezingscampagne van de radicaal-rechtse AfD, tot afschuw van veel Duitsers. Tesla verkocht er in maart slechts 2.229 auto’s.
Bovendien blijft de tijd van Musk sowieso verdeeld. Hij runt officieel ook sociaal medium X, ruimtevaartbedrijf SpaceX en nog een aantal kleinere bedrijven.
Schadelijke impact
De stap terug van Musk valt ook samen met zijn groeiende kritiek op het handelsbeleid van de regering-Trump. Eerder deze maand noemde Musk heffingenarchitect Peter Navarro een „idioot” en „dommer dan een zak bakstenen”. De handelsbarrières die Trump opwerpt lijken Musk vanuit zijn rol als ondernemer dwars te zitten. Dinsdag zei hij daarover in een gesprek met analisten en investeerders dat hij zich bij Trump blijft inzetten voor „lage heffingen in plaats van hoge heffingen, maar dat is alles wat ik kan doen”.
In het bericht aan beleggers maakte Tesla ook melding van mogelijke schadelijke impact van „snel veranderend handelsbeleid”. Het merk heeft in de autowereld het zeldzame voordeel dat het de Amerikaanse markt bijna volledig kan bedienen vanuit de Verenigde Staten zelf. Maar Trump is voorlopig nog altijd van plan op 3 mei heffingen in te voeren op auto-onderdelen, en dat zou Tesla absoluut raken. Ook wees het bedrijf erop dat heffingen economische onzekerheid kunnen creëren, en daarmee de vraag naar auto’s kunnen beïnvloeden.
Lees ook
Lees ook: Van de Chinese concurrentie tot Elon Musk zelf, dit zijn de drie plagen van Tesla
Musk waarschuwde er in een gesprek met analisten bovendien voor dat hij mogelijk problemen ziet bij plannen van Tesla om menselijke robots te gaan maken. China heeft namelijk – niet lang na de aankondiging van Amerikaanse heffingen op Chinese producten – exportbeperkingen ingevoerd op magneten gemaakt van zeldzame aardmetalen. Deze zijn cruciaal voor deze robots, en tekorten hiervan kunnen de productie ervan dwarszitten, aldus Musk.
