N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Sociale media Elon Musk pakt door met de verbouwing van Twitter. Met een nieuwe merknaam, een nieuw logo, en ambitieuze plannen om er een app van te maken „die alles kan leveren”.
Het was Elon Musk duidelijk ernst. Zondag kondigde hij op zijn sociale medium Twitter aan: „En binnenkort zullen we afscheid nemen van het merk Twitter, en geleidelijk aan van alle vogels.” Een dag later was het bedrijf al begonnen het bekende logo van het blauwe vogeltje, links bovenaan de homepage van Twitter, te vervangen door een groot zwart-wit logo met een X.
Musk heeft ook zijn profielfoto vervangen door de X. En wie maandagmiddag op Google als zoekterm ‘x.com’ intikte, werd automatisch doorgeleid naar twitter.com, zoals de url van de website voorlopig nog wel luidde. Op de gevel van het hoofdkwartier in San Francisco werd in de nacht van zondag op maandag een grote witte X geprojecteerd.
Vorig jaar al had Musk eens zijn ambitie uitgesproken om van Twitter een ‘everything app’ met de naam X te maken, vergelijkbaar met de populaire Chinese app WeChat. De app zou meer dan een sociaal medium moeten worden, en onder meer ook betaaldiensten moeten gaan aanbieden. Dat idee blaast hij nu, zeventien jaar na de oprichting van Twitter, nieuw leven in met de drastische verandering van merknaam en logo.
Vorig jaar kocht Musk Twitter voor 44 miljard dollar (40 miljard euro). Na een chaotische tijd met allerlei veranderingen aan de app, massale ontslagen (driekwart van het personeelsbestand), grillige koerswendingen, weglopende gebruikers en adverteerders, schatte Musk zelf in maart dat de waarde tot de helft van het aankoopbedrag was gedaald. Niettemin zei hij optimistisch te blijven over het platform, dat „de grootste financiële instelling ter wereld” zou kunnen worden.
De letter X heeft voor Musk speciale betekenis. X.com was de domeinnaam van een van de (door Musk mede opgerichte) bedrijven waaruit PayPal is voortgekomen. Het ruimtebedrijf van Musk heet SpaceX, zijn onlangs opgerichte bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) heeft hij X.AI Corp gedoopt. En van zijn kinderen heet X Æ A-12 (roepnaam ‘X.’). De officiële bedrijfsnaam van Twitter had Musk al eerder veranderd in X.Corp. In antwoord op de vraag van een gebruiker hoe tweets voortaan genoemd moeten worden, antwoordde hij: „x’s”.
‘Mondiale marktplaats’
Een korte toelichting op de naamsverandering, en het bijzondere van de stap, gaf Twitters nieuwe topvrouw Linda Yaccarino zondag in een reeks tweets: „Het is uitzonderlijk zeldzaam – in het leven én in het zakenleven – dat je een tweede kans krijgt om nog een keer een grote indruk te maken. Twitter heeft een enorme indruk achtergelaten en de manier waarop we communiceren veranderd. Nu gaat X verder – met de transformatie van het wereldomspannende dorpsplein.”
Yaccarino ziet X als „de toekomstige staat van onbegrensde interactiviteit – met in het hart audio, video, uitwisseling van berichten, betalen/bankieren – om een mondiale marktplaats te creëren voor ideeën, goederen, diensten en kansen. Aangedreven door AI, zal X ons allemaal verbinden op manieren waarvan we ons pas het begin van een voorstelling van kunnen maken. X zal het platform zijn dat álles kan leveren.”
Musk zelf zei zondag in een audiolivestream op Twitter dat hij het logo al veel eerder had moeten veranderen. „Sorry dat het zo lang heeft geduurd.”
Lees ook: Het exclusieve Bluesky is net als Twitter, maar dan zonder trollen, racisten en bots
Sinds de overname van Twitter door Musk hebben andere berichtenplatforms, waaronder Mastodon, een toename van hun gebruikers gezien – al is van een massale leegloop bij Twitter geen sprake geweest. Maar ook nieuwe platforms zijn de concurrentie met Twitter aangegaan, zoals het eind vorig jaar van Twitter losgemaakte Bluesky en het door Meta (moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp) opgerichte Threads.
Amerikaanse merken- en mediadeskundigen reageren verdeeld op de omdoping van Twitter en de ambitieuze plannen met de app. Ook al kunnen gebruikers door de naamverandering in verwarring raken, het kan een goed idee zijn voor mensen die genoeg hebben van de grote hoeveelheid verschillende apps om straks verschillende functies in één app samen te brengen, citeert The Washington Post een media-analist. Maar een ander merkt op dat het opgeven van de bekende merknaam Twitter „extreem riskant” is, omdat het betekent dat Musk opnieuw begint, terwijl de concurrentie al op weg is.