MrBeast en Amazon aangeklaagd vanwege ‘Beast Games’

Het productiebedrijf van internetster Jimmy Donaldson, beter bekend als Youtube-ster „MrBeast”, en Amazon worden aangeklaagd door vijf anonieme deelnemers van de realityshow „Beast Games”. Zij klagen de internetberoemdheid en het bedrijf aan vanwege seksuele intimidatie, mishandeling en het creëren van een onveilig werkklimaat.

De Beast Games worden geproduceerd door MrBeast en Amazon. Jimmy Donaldson, ofwel MrBeast, is een internet-beroemdheid. Hij plaatst vooral video’s op YouTube en heeft op zijn belangrijkste kanaal zo’n 315 miljoen abonnees, meer dan wie dan ook. In zijn video’s doet Donaldson vaak stunts en laat hij mensen het tegen elkaar opnemen.

Samen met Amazon produceert Donaldson nu ook het tv-programma Beast Games, dat uitgezonden zal worden op „Prime Video”. Amazon zelf typeerde het programma als de „grootste reality- competitieshow” ooit gemaakt. Daarin nemen duizend deelnemers het tegen elkaar op met als doel het winnen van een prijs van vijf miljoen dollar, wat de grootste geldprijs in de geschiedenis van televisie zou zijn.

De maandag gepubliceerde aanklacht van de deelnemers gaat onder meer over de manier waarop ze zijn behandeld tijdens de productie van de show. Zo werden ze niet volgens het minimumloon betaald, terwijl ze daar naar eigen zeggen wel recht op hadden. Amazon en Donaldson hebben tot dusver nog niet gereageerd op de aanklachten.

Ook heerste volgens de deelnemers een onveilige sfeer op de werkvloer. Zo zou er niet voldoende te eten en te drinken zijn, ook was er te weinig medische staf aanwezig. Volgens de deelnemers zouden ze gedwongen zijn niet te slapen. Eén deelnemer zei tijdens de opname van de show dat de het productieteam weigerde om water aan deelnemers te geven – met als gevolg dat twee anderen een beroerte kregen.

Vrouwelijke deelnemers hebben volgens de aanklacht te maken gehad met seksuele intimidatie, wat werd toegestaan door de productie van de show. In de aanklacht komt een citaat terug uit een vermeend handboek voor werknemers van Donaldson. Daarin werd kinderachtig gedrag, bijvoorbeeld het tekenen van penissen op een whiteboard, gestimuleerd.

„Doe alles wat je kan doen om de jongens te helpen met filmen en content maken. Help ze idioten te zijn”, stond onder meer in het boek. Donaldson zelf heeft niet bevestigd dat het handboek van hem komt.


Lees ook

MrBeast is de Willy Wonka van het internet, maar hij ligt steeds vaker onder vuur

YouTuber MrBeast lanceerde in juni in Sydney zijn eigen snoepmerk Feastables.