Rusland geeft zijn twee belangrijke militaire bases in Syrië nog niet op. Dat blijkt uit een analyse van satellietbeelden door de Financial Times, eerder deze week. Op de beelden was geen teken te zien van een grootschalige evacuatie uit de marinebasis Tartus, of luchtmachtbasis Hmeimim.
Wel worden troepen die elders in Syrië waren gestationeerd, teruggetrokken. Voor de evacuatie van deze militairen heeft Rusland hulp ingeroepen van Turkije, melden anonieme bronnen aan CNN.
Hmeimim en Tartus zijn een belangrijke spil voor de logistiek achter de Russische militaire operaties in het Midden-Oosten en Centraal-Afrika. Rusland tekende in 2017 een leaseovereenkomst voor gebruik van de marinebasis tot 2066. Die overeenkomst breidde de Russische aanwezigheid uit.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data125533338-dff712.jpg|https://images.nrc.nl/RhPt3LPQEqdam3YEwcpzb3KTMbc=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data125533338-dff712.jpg|https://images.nrc.nl/XLipCZmIfRldEG8pXomkW_HWIgw=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data125533338-dff712.jpg)
Moskou kreeg soevereiniteit over het terrein en mocht het aantal ligplaatsen uitbreiden van twee naar elf oorlogsschepen, waaronder bijvoorbeeld nucleair aangedreven onderzeeërs.
Militaire slagkracht
Tartus is de enige Russische marinebasis aan de Middellandse Zee. Turkije houdt de zeestraat Bosporus nog altijd gesloten voor alle oorlogsschepen – Russische schepen van de Zwarte Zeevloot mogen er wel in maar niet meer uit sinds 2022. Dit maakt Tartus voor Rusland extra belangrijk. Zonder de Syrische bases verliest Rusland zijn militaire slagkracht in het Midden-Oosten, stelden analisten afgelopen week.
Maar Moskou maakt dan ook geen aanstalten om zijn biezen te pakken. „Het is nog te vroeg om hierover te spreken”, stelde Dmitri Peskov, woordvoerder van president Poetin eerder deze week. „Dit is allemaal onderwerp van gesprek met degenen die in Syrië aan de macht zullen komen. Nu zien we dat er […] sprake is van extreme instabiliteit. Het zal tijd vergen en dan zal er een serieus gesprek nodig zijn met de machthebbers.”
In 2015 werden marinebasis Tartus en vliegbasis Hmeimim cruciaal voor de Russische militaire interventie ten behoeve van het regime van Assad
Tartus wordt al sinds de jaren zeventig gebruikt als marinebasis, toen nog door de Sovjet-Unie. Na de val van de muur erfde Rusland de basis, maar raakte hij enigszins in onbruik en verval. Pas in 2008 werd er opnieuw serieus gebouwd.
In 2015 werden Tartus en vliegbasis Hmeimim cruciaal voor de Russische militaire interventie ten behoeve van het regime van Assad. De massale Russische en Syrische bombardementen op Aleppo hielpen Assad toen de macht te behouden.
Sleutelrol
Hiermee speelde Rusland een sleutelrol in het terugdringen van de rebellen. Deze week verleende het bovendien asiel aan de verdreven dictator Bashar al-Assad. Of de rebellen, aangevoerd door strijdgroep Hayat Tahrir al-Sham, op blijvende Russische aanwezigheid zitten te wachten, is dus nog maar de vraag.
Moskou matigt in ieder geval in het openbaar de toon tegen HTS. De strijdgroep staat in Rusland nog wel op de terreurlijst. „Er kan veel gebeuren in Syrië”, zegt een anonieme Russische diplomaat tegen The Mos-cow Times. HTS bereikte de machtsovername met een coalitie van strijdgroepen die niet allemaal tegen Rusland zijn. Mogelijk valt er dus een deal te sluiten . „De ontwikkelingen zijn misschien nog maar het begin. […] Ik sluit niet uit dat we de ineenstorting van het land gaan zien, of een onvermogen van de centrale regering om het hele land bijeen te houden. Er blijft een speelveld voor Rusland.”
Lees ook
Met de val van Assad verliest Poetin een militair steunpunt in het Midden-Oosten
