Mooie plaatjes van mooie mensen op mooie locaties in ‘De mooiste dag’

In plaats van observant zou ze graag participant willen zijn, zegt schrijfster Jasmijn (Katja Schuurman) in haar dankwoord bij een prijsuitreiking. De film De mooiste dag voegt meteen de daad bij het woord. In de volgende scène veroorzaakt zij een dodelijk ongeluk als zij naar haar mobiele telefoon grijpt die van het dashboard is gevallen.

Uit schuldgevoel schrijft ze brieven naar de weduwnaar, die met zijn bij het ongeluk omgekomen vrouw een hotel bestierde in Marokko. Weduwnaar Wim (Hajo Bruins) leest die brieven niet maar bewaart ze wel. In een opwelling besluit Jasmijn naar Marokko te reizen, waar ze onder een andere naam de persoonlijke assistent wordt van Wim. Door de klap van het ongeluk kampt hij met geheugenverlies.

Hieromheen zijn nog verschillende andere verhaallijnen gedrapeerd, te veel om samen te vatten. Dat heeft ook geen zin, want zodra die verhaallijnen zich aandienen, weet je ongeveer hoe ze gaan lopen. De mooiste dag is tenslotte een film die netjes doet wat hij moet doen: zorgen voor een lach en een traan bij de kijker. De interne cynicus zegt dat dit lopendebandwerk is, met mooie plaatjes van mooie mensen op mooie locaties. Maar die cynicus moet ook toegeven dat het werkt, de machine loopt geolied. Zelfs de clichés – „tijd heelt alle wonden” – neem je voor lief.

Daarbij is de tweeslachtige manier waarop dit verhaal verteld wordt verrassend. De kritiek die je erop kunt hebben, zit al in de film zelf verwerkt. Zo zijn de meeste personages opvallend manipulatief, maar doen dat vrij openlijk. Jasmijns literair agent geeft onverbloemd toe dat hij geld aan haar verdient, de journalist die weet krijgt van Jasmijns bedrog vindt haar leuk maar publiceert toch een kritisch exposé: liever beroemd dan verliefd. Zelfs bij de onder schuldgevoel gebukt gaande Jasmijn voel je dat zij Wim ook helpt om er later garen bij te spinnen: in de vriendschap die ze schoorvoetend sluiten zit een bestseller. Een bestseller die vervolgens weer verfilmd zou kunnen worden door geslepen filmmakers zoals de regisseur van deze film.

Alles aan deze film is dus dubbel, misschien nog het beste verwoord door de journalist (Frank Lammers). Hij leest Jasmijns prijswinnende boek en grapt dat het „een beetje Bouquetreeks is” als zij vraagt wat hij ervan vond. Eigenlijk even Bouquetreeks als deze film, maar soms is dat fijn. Al kun je best ook even wachten tot de film op Netflix staat – en dat is snel het geval. Hij is voor die streamingdienst gemaakt, maar komt eerst in de bioscoop.