Moldavië uiterst verdeeld over EU-toetreding

Moldavië is uiterst verdeeld over toetreding tot de Europese Unie, blijkt uit een zondag gehouden referendum. Na het tellen van bijna 98 procent van de stemmen stond de teller maandagochtend vroeg op 50,05 procent ‘nee’ en 49,95 procent ‘ja’. Peilingen voorafgaand wezen er nog op dat een duidelijke meerderheid voor toetreding zou gaan stemmen.

De pro-Europese president Maia Sandu kreeg bij de gelijktijdig gehouden presidentsverkiezingen de meeste stemmen (ruim 41 procent), maar heeft een tweede ronde nodig tegen de door de pro-Russische socialistische partij gesteunde kandidaat Alexandr Stoianoglo (bijna 27 procent) om herkozen te worden voor haar tweede termijn.

De beslissende tweede ronde zal op 3 november worden gehouden.

Russische inmenging

In aanloop naar de verkiezingen heeft Rusland volgens de Moldavische autoriteiten volop ingezet op hybride beïnvloedingscampagnes om Moldavië weg te houden bij Europa. Daarbij werden kiezers gevoed met desinformatie.

President Sandu zei in de nacht van zondag op maandag dat „door buitenlandse krachten gesteunde criminele groeperingen” tijdens de verkiezingen hebben geprobeerd 300.000 stemmen te kopen. Ze sprak van „een ongekende aanval op de vrijheid en democratie in ons land”.

Moldavië werd in 2022 net als buurland Oekraïne kandidaat-lid van de Europese Unie. Een eventuele nee-stem is niet bindend, maar zal wel een zware tegenvaller zijn voor Sandu bij haar pogingen Moldavië in 2030 toe te laten treden tot de EU.

Vorige week nam de EU nog een ‘groeiplan’ aan voor Moldavië, een pakket aan steun- en ontwikkelingsregelingen ter waarde van 1,8 miljard euro.


Lees ook

Moldaviërs stemmen over president en EU-lidmaatschap te midden van Russische beïnvloedingscampagnes

De Moldavische president Maia Sandu brengt haar stem uit op zondag in Chisinau. Foto Vadim Ghirda/AP