‘Mogelijke Israëlische vergeldingsaanval op Iran niet gericht op nucleaire installaties en olieraffinaderijen, wel op militaire doelen’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil zich bij een mogelijke vergeldingsaanval op Iran beperken tot het raken van ‘militaire doelen’. Op nucleaire installaties, olieraffinaderijen en oliehavens zouden geen raketten worden afgevuurd. Dat schrijft de krant The Washington Post dinsdag op basis van anonieme bronnen.

Netanyahu zou dit vorige week hebben toegezegd aan de Amerikaanse president Joe Biden, in hun eerste telefoongesprek in bijna twee maanden tijd. Ondanks herhaalde Iraanse ontkenningen denkt Israël dat het land een eigen kernwapen wil ontwikkelen. De Israëlische oud-premier Bennett schreef twee weken geleden nog dat „Irans nucleaire programma en zijn energie-installaties” moeten worden „vernietigd”. Eventuele aanvallen op het Iraanse nucleaire programma worden niet door Biden gesteund, liet hij al weten.


Lees ook

Waar gaat Israël toeslaan in Iran, en wat zullen de gevolgen zijn voor relaties met buurlanden en de VS?

Ondergrondse luchtmachtbasis ‘Eagle 44’ in Iran. Foto uit februari 2023.

Iran vuurde op 1 oktober ongeveer tweehonderd raketten af op Israël, nadat Israël de langzittende leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, had gedood. Er wordt vanuit gegaan dat een Israëlische vergeldingsaanval zal volgen. The Washington Post schrijf dat dit nog voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 5 november zal gebeuren. Een dergelijke aanval zou het geweld in het Midden-Oosten nog verder escaleren, is de vrees bij internationale waarnemers. Zo heeft Iran al gezegd dat aanvallen op olie- of nucleaire doelen een „rode lijn” overschrijden en een „nog steviger Iraanse reactie” teweeg zullen brengen.

Israël reageert dinsdag tegenover internationale persbureaus dat het naar de VS luistert, maar zijn „eigen beslissingen” neemt.

Netanyahu zou vorige week woensdag met Biden hebben gebeld.
Foto Pamela Smith / AP