N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Schotse politiek De Scottish National Party, al heel lang dominant in Edinburgh, heeft het graag over de misstappen van Boris Johnson. Over de arrestatie van de eigen ex-premier, Nicola Sturgeon, afgelopen zondag, wordt gezwegen.
Het wekelijkse vragenuur in het Schotse parlement, op donderdag, gaat niet over hét onderwerp dat de politiek hier zo bezighoudt: de arrestatie van Nicola Sturgeon (52), drie maanden geleden nog de zo geliefde premier van Schotland en nog altijd parlementariër. De oppositie wil laten zien dat er belangrijkere onderwerpen zijn dan het schandaal bij de regerende Scottish National Party (SNP), zoals een gevaarlijke weg tussen Inverness en Perth, het tekort aan oncologen en het sluiten van scholen op het platteland. En de Scottish National Party zelf wil niet in de vlek wrijven.
Premier Humza Yousaf gaat na het vragenuur in Edinburgh tegenover de tv-camera’s graag in op het harde rapport over partygate en Boris Johnson, maar vragen over Sturgeon gaat hij uit de weg. Heeft u haar nog gezien de laatste dagen? „Nee.” En hij loopt weg.
Lees ook: Johnson heeft Brits parlement ‘opzettelijk misleid’ in verweer tegen Partygate
Hoewel de oud-premier van het VK de aandacht trekt, houdt het schandaal bij de SNP – óók rondom een ex-premier – de Schotse politiek bezig. En het gaat hier niet om een onderzoek door politici, maar over een corruptie-onderzoek door de politie.
Het fraude-onderzoek loopt al sinds 2021. De partij haalde in 2017 ongeveer 760.000 euro aan donaties op om in de toekomst opnieuw campagne te voeren voor Schotse onafhankelijkheid, na de nederlaag bij het referendum van 2014. Maar de regering in Londen weigert toestemming te geven voor een nieuw referendum. De verdenking bestaat nu dat het campagnegeld is besteed aan dagelijkse kosten van de SNP, nodig om ledenverlies en dalende contributies te compenseren. De politie arresteerde in april Sturgeons man en ex-partijvoorzitter Peter Murrell en penningmeester Colin Beattie.
Zondag gebeurde waar de partij al weken voor vreesde. Ook Sturgeon zelf werd gearresteerd en verhoord.
Zonder aanklacht
Nu verdient het woord ‘arrestatie’ enige nuance. Bij een dergelijk onderzoek moet de Schotse politie een persoon arresteren als het die wil verhoren. Dat is anders dan in bijvoorbeeld Engeland. Net als Murrell en Beattie is Sturgeon na verhoor en zonder aanklacht vrijgelaten.
Toch denken wetenschappers en commentatoren dat dit schandaal een keerpunt kan zijn voor de Schotse politiek. „Aan de periode van SNP-dominantie gaat een einde komen”, denkt James Mitchell, hoogleraar publiek beleid in Edinburgh.
De twee leiders van oppositiepartijen denken dat ook. En hopen het vooral, zeggen ze na het vragenuur. „Onze regeringspartij is verwikkeld in schandalen en is incompetent. Dit leidt af van waar het allemaal om gaat: de hoge kosten van levensonderhoud en betere kankerbehandelingen. Na 16 jaar is het tijd voor verandering”, zegt Anas Sarwar van Scottish Labour. Douglas Ross van de Conservatieven: „Dit schaadt de internationale reputatie van Schotland. Dit is een smet op de SNP. Ik denk dat er aanzienlijke kansen liggen bij de volgende verkiezingen.”
De Scottish National Party maakt met de premiers Alex Salmond (2007 tot 2014) en Nicola Sturgeon (2014 tot 2023) al lang de dienst uit. Sinds 2021 komt de partij één zetel tekort voor een absolute meerderheid; daarom is er een regeringscoalitie met de Green Party. Sturgeon was acht jaar een zeer geliefde premier, in binnen- en buitenland. In Europa was ze populair, vooral omdat ze fel tegenstander was van Brexit. Ze kreeg waardering voor de goede aanpak van de pandemie, maar net als in de rest van het VK draait de economie van Schotland moeizaam en hebben de Schotten last van een torenhoge inflatie. In februari trad Sturgeon onverwacht af, officieel omdat ze meer tijd voor zichzelf wilde, maar achteraf gezien lijkt het politie-onderzoek ook een grote rol te hebben gespeeld. Anderhalve maand na haar aftreden was er een inval in haar huis in Glasgow en werd haar man gearresteerd.
Humza Yousaf werd na een felle leiderschapstrijd in maart de nieuwe eerste minister van Schotland. Hij heeft het moeilijk. Hoewel Sturgeon formeel niet haar steun voor hem heeft uitgesproken, ziet iedereen hem als de man die door haar naar voren is geschoven. „Hij is ronduit zwak”, vindt hoogleraar Mitchell. Yousaf had er volgens Mitchell voor moeten zorgen dat Sturgeon zich terugtrok als parlementslid, of hij had haar moeten schorsen tot het onderzoek is afgerond. Ook diverse SNP-leden drongen daar op aan, want Sturgeon zelf heeft partijleden voor mindere kwesties geschorst, zoals een minister in 2015 tegen wie een onderzoek liep wegens hypotheekfraude. Mitchell: „In plaats daarvan kreeg Sturgeon bloemen opgestuurd en riep Yousaf partijleden op haar te steunen of anders de partij te verlaten.” De Conservatieve leider Douglas Ross zegt: „We kunnen nu zien dat de huidige eerste minister te zwak is om het op te nemen tegen zijn voorganger.”
Het schandaal
Ross is een uur eerder in het vragenuur hard gebotst met Yousaf. Hij stelde kritische vragen over de snelweg tussen Inverness en Perth, waar elk jaar bijna tien doden vallen. Toen Ross voor de tweede keer vroeg hoeveel verkeersdoden er nog moeten vallen, verloor Humza Yousaf zich. „Dit is allemaal om af te leiden van het schandaal bij zijn partij. Van Boris Johnson, die de mensen van dit land en het VK heeft misleid. Niemand zal vergeten dat Douglas Ross hem altijd heeft gesteund.”
Zijn partijleden applaudisseerden voor deze uithaal, wat in de rest van het vragenuur nog een keer of vijf gebeurde.
Ross haalt er achteraf zijn schouders over op. „Dat is hier heel gewoon. SNP-politici hebben de neiging te applaudisseren voor alles wat de eerste minister zegt.” Politicoloog Mitchell vindt ook dat Schotse parlement te weinig tegenwicht voor de regering vormt. In 1999 heeft Schotland aanzienlijk meer eigen bevoegdheden gekregen, maar die hebben vooral de Schotse regering meer macht gegeven, niet het parlement. „Dit resulteert in een gebrekkige verantwoording van de regering aan het parlement, een relatief zwak parlement.”
Hoelang het onderzoek naar de fraude bij de SNP nog gaat duren, is onduidelijk. Maar dat deze zaak een rol gaat spelen bij de volgende landelijke verkiezingen van het Verenigd Koninkrijk lijkt wel duidelijk. De SNP viel terug in peilingen en ook is de huidige leider veel minder populairdan zijn voorganger. Van de 59 Schotse Lagerhuisleden zijn er nu 44 van de SNP en heeft Labour maar één. Bij de verkiezingen, waarschijnlijk in het najaar van 2024, staan er door herindeling 57 zetels op het spel. De SNP is in een laatste peiling deze week nog wel de grootste (38 procent), maar Labour staat maar 4 procentpunt achter. In veel Schotse kiesdistricten zal het spannender worden en er liggen in het relatief linkse Schotland voor Labour meer zetels voor het grijpen.
In 2014 stemde 55 procent van de Schoten ervoor deel te blijven van het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien schommelt de wens om onafhankelijk te worden rond de 50 procent. Met het politie-onderzoek en de onrust binnen de SNP lijkt een nieuw referendum verder weg dan ooit. „De SNP is er sinds het referendum van 2014 niet in geslaagd de steun voor onafhankelijkheid echt te vergroten, ondanks de Brexit, ondanks een opeenvolging van zeer impopulaire Tory-regeringen en premiers”, zegt politicoloog Mitchell. Hij ziet Labour uiteindelijk de grootste worden in Schotland. Zijn collega John Curtice, hoogleraar en een gezaghebbende analist van peilingen, is veel voorzichtiger. „Vertel me de uitkomst van het politie-onderzoek en dan weten we meer.”