Modi: G20-leiders bereiken overeenstemming over slotverklaring

New Delhi Het was lang onzeker of er überhaupt een slotverklaring zou komen tijdens de G20. Vooral over formuleringen over de oorlog in Oekraïne verliepen de onderhandelingen stroef.
De Indiase premier Narendra Modi. India is voorzitter van de G20-top in New Delhi.
De Indiase premier Narendra Modi. India is voorzitter van de G20-top in New Delhi. Foto Evelyn Hockstein/Reuters

De regeringsleiders op de G20-top in de Indiase hoofdstad New Delhi hebben afspraken gemaakt over een slotverklaring. Dat heeft de Indiase premier Narendra Modi bekendgemaakt. „Er is volledige overeenstemming over de verklaring”, zei Modi, „ook over het conflict tussen Rusland en Oekraïne.” Er bestaan volgens de slotverklaring over Oekraïne „verschillende meningen en analyses over de situatie.”

Het was lang onzeker of er überhaupt een slotverklaring zou komen tijdens de G20. De onderhandelingen verliepen deze week erg moeizaam, zo lieten diplomaten eerder weten. Vooral over de oorlog in Oekraïne was onenigheid. In de slotverklaring staat nu over de oorlog dat landen „zich moeten houden aan het VN-handvest” en dat „alle staten zich ervan moeten weerhouden om het grondgebied en de soevereiniteit van andere landen te bedreigen”. Ook is het gebruik van nucleaire wapens „onaanvaardbaar”.

Energie en voedselvoorzieningen

Ook stipt de slotverklaring aan dat de crisis in Oekraïne veel leed heeft veroorzaakt voor de wereldwijde energie- en voedselvoorzieningen. Zowel Rusland als Oekraïne wordt opgeroepen om het transport van voedsel „onmiddellijk” op gang te brengen.

De G20 bestaat uit de negentien grootste economieën ter wereld en de Europese Unie. Eerder vandaag werd bekend dat ook de Afrikaanse Unie toetreedt tot de G20. Tot nu toe was Zuid-Afrika het enige Afrikaanse land dat vertegenwoordigd was. In New Delhi is dit weekend onder meer de Amerikaanse president Joe Biden aanwezig. De Russische president Vladimir Poetin is afwezig, net als de Chinese leider Xi Jinping, die wel zijn premier heeft gestuurd.

Lees meer over de rol van India tijdens de G20: Voorzitter India wil een inclusieve G20, maar kampt met conflicten en oud zeer