Moderne sektes zijn spiegel van hun tijd

Hadden ze maar naar de serie Soulmates (2020) op Prime Video gekeken, denk je dan. De volgers van de online dating-cult Twin Flame Universe, die nu in maar liefst twee nieuwe documentaireseries proberen te begrijpen hoe het allemaal zo uit de hand kon lopen. Hoe ze zichzelf zo konden verliezen in een spiritueel piramidespel.

Als het fictieve Soulmates namelijk één ding duidelijk maakt is het dit: het mag nog zo romantisch klinken, maar het vinden van je ultieme liefdeszielsverwant brengt een hoop ellende met zich mee. Zeker als je het uitbesteedt aan een algoritme. Wat als je ideale partner al een relatie heeft, niets van je moet weten, of niet het gewenste gender heeft? In Soulmates zijn dit dystopische vraagstukken, maar voor Twin Flame-liefdesgoeroes Jeff en Shaleia Ayan zijn het slechts kleine obstakels op weg naar, ja, naar wat eigenlijk? Iets kosmisch en karmisch voor hun volgers. Een gevulde bankrekening voor het duo zelf.

Het tweetal begon rond 2014 met het maken van YouTube-video’s waarin ze hun volgers ware liefde beloofden. Een stelletje gekke millennial-influencers denk je, als je ze al babbelend voor hun webcam ziet hangen. Anders dan ouderwetse matchmakers of hedendaagse datingapps beweerde het tweetal dankzij goddelijke interventie precies te weten wie voor wie is voorbestemd.

De enige voorwaarde: een serie peperdure abonnementen op hun online sessies afnemen, meedoen aan uitputtende psychologisch manipulatieve spiegeloefeningen en een zogeheten ‘mind allignment process’-training volgen. Het werkte. Tijdens de pandemie hadden hun onlinekanalen en Facebook-groepen tienduizenden volgers. Karmische liefde in de eenentwintigste eeuw is een uitstekend verdienmodel. En omdat het allemaal online ging, hadden de aanhangers hun goeroe dag en nacht bij de hand. De mobiele telefoon als zakbijbeltje.

Truc

Toen ontevreden volgers begonnen te mokken dat ze ondanks alle inspanningen hun ‘tweelingvlam’ – een soort next level soulmate – niet snel genoeg gevonden hadden, bedacht Jeff een truc. Hij vertelde zijn volgers dat ze een andere genderidentiteit hadden dan ze dachten, met daadwerkelijke transities tot gevolg. Want het Twin Flame Universe mag dan grasduinen in allerhande religies, psychologische, filosofische en levensbeschouwelijke tradities, in de kern propageert het een uiterst conservatief en heteronormatief beeld van relaties.

De documentaireseries Desperately Seeking Soulmate en het vergelijkbare Escaping Twin Flames kwamen afgelopen maand uit op respectievelijk Prime Video en Netflix. De ene is gebaseerd op een artikel van Alicia Hines voor Vanity Fair, de andere op onderzoek van Vice-journalist Sarah Berman. De series verschillen niet erg van elkaar. Desperately Seeking Soulmate laat iets meer experts aan het woord, onder wie mediawetenschapper Cassius Adair die blootlegt hoe de sekte mensen aanzet een andere genderidentiteit aan te nemen, maar in de kern transfoob is. Dankzij een harddrive met honderden opnames van online-video’s die ex-sektelid Keely beschikbaar stelde aan de makers van Escaping Twin Flames is goed te volgen hoe de boel escaleerde. Jeff koketteert met zijn Jezus-pose, Shaleia implodeert. Ze laat zich afsnauwen, terwijl Jeff orakelt en oreert over de ware bestemming van man en vrouw.

https://youtu.be/VePkIq4_q2k?si=ZNWmRWBx6uc7UMH-

Er bestaan in de Verenigde Staten maar liefst 10.000 verschillende soorten sektes, van politieke tot apocalyptische, en het merendeel heeft een spiritueel tintje, vertelt een van de deskundigen die aan het woord komt in Desperately Seeking Soulmate. Het zijn er in ieder geval aanmerkelijk meer dan in Europa. Hoe actief ze allemaal zijn is onduidelijk, maar een ding is wel duidelijk: ze zijn een stuk zichtbaarder geworden sinds onze levens zich na de pandemie blijvend meer online afspelen. Wie anno nu ideologische geestverwanten of ‘instant’ antwoorden op levensvragen zoekt, hoeft er de deur niet meer voor uit.

Veel series

Niet alleen de moderne cybersektes zelf zijn een verdienmodel, ook de eindeloze reeks series die de streamers dit jaar hebben uitgebracht pikken een graantje mee. In How To Become a Cult Leader kijkt verteller Peter Dinklage met ironische kwinkslagen terug naar de gewelddadige (zelfmoord)sektes van de afgelopen eeuw, van Charles Manson wiens volgelingen in de jaren zestig van de vorige eeuw een reeks moorden pleegden in Beverly Hills, tot Jim Jones die zijn discipelen aanzette tot massale zelfdoding. In Love Has Won: The Cult of Mother God zien we hoe de aanhangers van Amy Carlson (een van de weinige vrouwelijke sekteleiders) hun goeroe vereerden als de vrouwelijke incarnatie van God, in goed gezelschap overigens van een aantal onverwachte mediapersoonlijkheden als acteur Robin Williams of ex-president Donald Trump.

Al die zaken fascineren omdat ze elk op zich een spiegel van hun tijd zijn. De groeperingen maken gebruik van de nieuwste media en verkooptechnieken om hun doctrines aan de mens te brengen. Interessant blijft de vraag hoe keer op keer tienduizenden mensen bereid zijn hun kritische vermogens op te geven. Hoe raak je in die waan? En: waarom de een wel en de ander niet? Of zouden we uiteindelijk allemaal in staat zijn tot irrationele overgave en grensoverschrijdend gedrag? De beide Twin Flame-films maken duidelijk hoe sluipend dat proces is. Maar ook dat zowel de sensatieverslaving van de toeschouwer als het verlangen van de sekteaanhangers dat iemand anders de antwoorden voor je heeft, en dat geluk met een garantiebewijs komt, gevoed worden door steeds slimmere en steeds ondoorzichtiger marketingstrategieën.

https://youtu.be/3DI98_a_1jg?si=Rt6wwCYmJWsbcZ5e

Desperately Seeking Soulmate: Escaping Twin Flames Universe (2023): Prime Video, 3 afleveringen. Escaping Twin Flames (2023): Netflix, 3 afleveringen. How To Become a Cult Leader (2023): Netflix, 6 afleveringen. Love Has Won: The Cult of Mother God (2023): HBO Max, 3 afleveringen. Soulmates (2020): Prime Video, 8 afleveringen.



Leeslijst