Misschien moet Stoltenberg wel nóg een jaar blijven

NAVO Een leiderschapswissel bij de NAVO kan beter niet plaatsvinden in tijden van oorlog. Als Stoltenberg nog een jaar aanblijft, is er tijd kandidaten te vinden die nu nog niet beschikbaar zijn.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO (tweede van rechts) met de defensieministers van Litouwen en Duitsland en de Litouwse president Gitanas Nauseda, maandag na een gezamenlijke militaire oefening van de twee landen.
Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO (tweede van rechts) met de defensieministers van Litouwen en Duitsland en de Litouwse president Gitanas Nauseda, maandag na een gezamenlijke militaire oefening van de twee landen. Foto Mindaugas Kulbis/AP

Het was de afgelopen maanden het favoriete gezelschapsspel van de NAVO-ambassadeurs in Brussel: speculeren over de nieuwe secretaris-generaal. Dat spel heeft de eindfase bereikt. De nieuwe secretaris-generaal zou wel eens de oude kunnen zijn, al geldt ook hier dat er geen witte rook is voordat er witte rook is.

De Noor Jens Stoltenberg (64) leidt het bondgenootschap al sinds 2014. Zijn (verlengde) termijn loopt dit najaar af en hij heeft aangegeven in principe te willen stoppen, maar hij zei onlangs dat hij bij de NAVO voor álles verantwoordelijk is, behalve voor zijn eigen opvolging. Dat is een zaak van de bondgenoten.

De tijd dringt: eigenlijk moet er een besluit liggen vóór de NAVO-top die op 11 juli in Vilnius begint. Stoltenberg, die deze dinsdag met een aantal regeringsleiders in het Catshuis dineert om die top voor te bereiden, houdt al maanden vol dat hij geen verlenging ambieert, ondanks speculaties over een nieuwe verlenging.

Er werden de afgelopen weken maar twee namen veelvuldig genoemd. De Deense premier Mette Frederiksen en de Britse minister van Defensie, Ben Wallace. Frederiksen zei echter dat ze goed zou kunnen leven met een verlengd mandaat voor Stoltenberg. Op het hoofdkwartier vroeg men zich bovendien af of Turkije wel met een Deense leider overweg zou kunnen. Bovendien voldoet Denemarken niet aan de uitgavennorm voor defensie (2 procent bbp) die de NAVO-lidstaten zich hebben opgelegd.

Wallace trok eind vorig week zijn kandidatuur openlijk terug. Een „visibly deflated” Wallace vertelde aan The Economist dat de Verenigde Staten een voorkeur hadden voor een verlenging van het mandaat van Stoltenberg. De VS zijn met afstand de meest invloedrijke bondgenoot.

Wallace had daarnaast, hoor je in Brussel, twee nadelen. Hij is geen premier. Voorheen ging de baan vaak naar een voormalige minister, maar tegenwoordig wordt het als een voordeel gezien als de secretaris-generaal van de NAVO de telefoon kan pakken en van leider tot leider kan spreken. Daarnaast had Frankrijk een uitgesproken voorkeur voor een NAVO-chef uit een EU-lidstaat.

Verlenging

De NAVO kent twee topfuncties. De militaire baas, SACEUR, is traditioneel een Amerikaan. De politieke baas, de secretaris-generaal, is traditioneel een Europeaan. Er was deze keer een uitgesproken voorkeur voor een vrouw, heette het.

Een veel gehoord scenario is om Stoltenberg nogmaals te vragen om een jaar aan te blijven. Hij zou dan de secretaris-generaal zijn bij het 75-jarig bestaan van het bondgenootschap dat volgend voorjaar met een top in de VS wordt omlijst. Maar, veel belangrijker, is dat de NAVO geen leiderschapswissel te verwerken krijgt tijdens een oorlog in Europa.

Stoltenberg blinkt niet bepaald uit door charisma, maar hij verspreekt zich nooit. Zijn optredens worden uiterst zorgvuldig en streng gescript. Hij kan het geduld opbrengen om urenlang te luisteren naar de 31, straks met de toetreding van Zweden 32, ambassadeurs. Hij geldt bovendien als bekwaam politicus die conflicten in het bondgenootschap bijtijds kan ontzenuwen en een goed oog heeft voor de uiteenlopende belangen van het bonte gezelschap.

Mark Rutte voldoet aan een groot aantal criteria, maar heeft één handicap: hij blijft volhouden dat hij de baan niet wil

Met een verlenging van Stoltenberg zou ook het gezelschapsspel in de verlenging gaan. Volgend jaar, aldus het Brusselse circuit, zouden ook de huidige voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, beschikbaar zijn en de Spaanse premier Pedro Sánchez. Volgend voorjaar zijn Europese parlementsverkiezingen waarna een nieuwe Commissie geformeerd wordt.

En de gastheer van de bijeenkomst van dinsdag in Den Haag? Premier Mark Rutte voldoet aan een groot aantal criteria, maar heeft één handicap: hij blijft volhouden dat hij de baan niet wil. The Economist suggereerde dat hij de favoriet van Washington is, maar dat hij de baan tot twee keer toe geweigerd heeft. Dat zou op zichzelf ook opmerkelijk zijn omdat het eigenlijk niet het type verzoek is dat je zomaar naast je neerlegt. Den Haag is wel kandidaat om de NAVO-top van 2025 te organiseren.