Kan een filmmaker binnen één jaar twee meesterwerken maken? Kinds of Kindness komt slechts een half jaar na de vorige film van Yorgos Lanthimos: Oscar-winnaar Poor Things. Het is zijn vijfde samenwerking met scenarist en mede-Griek Efthimis Filippou. En de film is een terugkeer naar zijn bekende thematiek en stijl. Weg van de zoetere ‘commerciële’ films die Lanthimos maakte, Poor Things en The Favourite. Terug naar het duister-humoristisch sadisme van zijn eerste zes films.
Dat alles wekt weinig vertrouwen, meer het gevoel dat we nu naar de vingeroefening van een regisseur tussen topprojecten moeten kijken. Maar Kinds of Kindness is meer dan bezigheidstherapie. Het is een bewijsstuk. Lanthimos is níét verhollywood. En dit is zijn compleetste film over de filosofie die maar in zijn films blijft terugkomen: je bent óf slaaf, óf meester. En daar kan je niks aan veranderen.
Kinds of Kindness is een triptiek: een fabel van drie losjes verbonden verhalen. De eerste, The Death of R.M.F., draait om Robert (Jesse Plemons), die een verknipte liefdesrelatie heeft met zijn baas Raymond (Willem Dafoe). Baas beslist álles: wanneer Robert eet, slaapt, seks heeft, Anna Karenina leest, kinderen krijgt, én in een ongeluk belandt. Het wordt te veel, maar als hij weigert, moet hij het zelf rooien. En is hij wel meer dan een dankbare slaaf? In de tweede, R.M.F. is Flying, komt Liz (Emma Stone) na vermist te zijn geweest op zee terug bij haar man, politieagent Daniel (Plemons). Ze is veranderd: houdt nu wél van chocola, slaat Daniel met een stok tijdens de seks én haar voeten zijn gegroeid. Daniel kan het controleverlies niet aan, en verandert in een letterlijk roofdier. Het derde deel, R.M.F. Eats a Sandwich, volgt een water aanbiddende sekscult die op zoek is naar een verlosser. Emily ( Stone) is een vers lid en er wordt getwijfeld aan haar toewijding.
De film is een puzzel met talloze oplossingen. Wat verbindt de verhalen? Dezelfde vijf acteurs keren telkens terug. En men heeft het constant over gewicht: afvallen, aankomen, „niet te veel appel eten”. En er is het personage R.M.F.: een verfomfaaide Griek met haar als tentakels die in elk verhaal (soms fataal) in verwikkeld raakt. Stilzwijgend en met bête blikobserveert hij het drama. Is hij een stand-in voor regisseur Lanthimos? Bij de tweede, derde, vierde keer kijken blijf je nieuwe verbanden zien.
Maar de belangrijkste gelijkenis tussen de verhalen is het thema. Relaties, of specifieker: macht in relaties. In het universum van Kinds of Kindness is men dominant of wordt men gedomineerd. Het is een vanzelfsprekendheid. Er zijn nu eenmaal leiders en volgers. En ze genieten van hun rollen, bijna op perverse wijze. Het lijkt op het rollenspel van bdsm-sex: de een hanteert het leren zweepje, geniet van het onderwerpen; de ander heeft de rubberen bal in de mond, en geniet ervan onderworpen te worden. Lanthimos transplanteert de perversiteit en humor daarvan naar álle menselijke relaties.
Hij deed het eerder. Dogtooth (2009), uit de Griekse ‘weird wave’, draait om de incestueuze macht die een vader over zijn gezin heeft: hij domineert ze tot hun ‘hondentanden’ doorkomen. In The Lobster heeft de overheid in een dystopisch Groot-Brittannië zelfs de macht over je lichaam: je móét een relatie hebben, anders word je getransformeerd in een dier. The Killing of a Sacred Deer draait om een dokter die moet kiezen welk gezinslid hij offert om de balans in het universum te herstellen. Zelfs Lanthimos’ laatste twee commerciëlere films draaien om macht. Al zijn deze wat minder fatalistisch. The Favourite volgt een voetveeg die zich middels seks en gekonkel opwerkt in het hof van Queen Anne, Poor Things gaat over een vrouw die genderrollen van zich afsekst.
Lees ook
Regisseur Yorgos Lanthimos: ‘Ik heb altijd totale creatieve vrijheid gehad’
Seks als instrument
In Kinds of Kindness is de oude, pessimistische Lanthimos terug – met hulp van de scenarist met wie hij al vijf keer samenwerkte. Die machtsrollen, heer en slaaf, zijn in deze film als een natuurwet. Personages proberen zich eraan te ontworstelen, maar dat lukt ze net zo min als wanneer ze zich aan de zwaartekracht zouden willen onttrekken. In de eerste episode van de film komt Robert erachter dat hij niet kan leven zonder ‘meester’. In deel twee komt Daniel erachter dat hij niet kan accepteren dat zijn vrouw verandert, ook al is het slechts haar schoenmaat: hij verandert in een bloeddorstig beest. En in deel drie – verreweg het vaagste deel – overstijgt Lanthimos de slaapkamer om zich op macht in de maatschappij te richten. Emily wordt haar sekscult uitgegooid nadat ze is verkracht. Ze is niet meer puur. Seks is een instrument: om macht uit te oefenen of over te dragen. Wanhopig proberen de onderdrukten weer onder de duim te kruipen. Maar eerst moeten ze boeten voor hun ambitie.
Zo’n samenvatting klinkt deprimerend, maar de film is vooral hilarisch. Dat komt deels door de tenenkrommende dialogen waarin Lanthimos is gespecialiseerd. Soms zijn ze totaal overdreven. Soms zonder enkele intonatie uitgesproken – alsof de sprekers de gesproken taal zelf amper begrijpen. Ook hierin maakt Lanthimos je bewust van conventies die gesprekken beheersen. Hoe men altijd rollen speelt en beleefdheden uitwisselt.
De humor zit ook in Lanthimos’ absurdisme. Honden nemen de wereld over. Emma Stone danst voor haar druifkleurige Dodge. Willem Dafoe ziet eruit als de barman van een gay-nachtclub: met een geblondeerd toefje en eyeliner. Telkens als je denkt dat je het doorhebt, neemt de film een bizarre wending. Het is een enorme verdienste van de acteurs dat ze dit scenario niet alleen meeslepend maken, maar ook het absurdisme weten te verkopen.
Er is ook ‘een boodschap’: over genderrollen, machtsverhoudingen, de rol van seks in ons leven. Maar wat met name ontstaat is een excentrieke, magische, noodlottige wereld, waar alleen Lanthimos mee weg kan komen. Nietzsche en Foucault aan de lsd: heren- en slavenmoralen alom.
Maar Kinds of Kindness is geen meesterwerk. De derde episode stelt zeer teleur. Het moest een showstopper zijn, maar het resultaat is veel te traag, overvol en thematisch een zooitje. Het wordt zelfs een beetje tenenkrommend.
Met een speeltijd van tweeënhalf uur kan je de film best na twee delen uitzetten. Of na tien minuten, want zoals bij alle films van Lanthimos weet je zo snel al wel of je het briljant, of afgrijselijk vindt.
Lees ook
een profiel van hoofdrolspeler Jesse Plemons: Een leading man met een bijrol-gezicht