Mirow is nog niet klaar om te profiteren van Netflix-hitserie Queen Charlotte

Op het leven van koningin Charlotte van Groot-Brittannie en Ierland, geboren in het Duitse Mirow, is de populaire Netflixserie Queen Charlotte gebaseerd.

Foto’s The Print Collector/Getty Images, Bernd Wüstneck/dpa via AFP, Liam Daniel/Netflix

Toekomstige hotspot? Vanwege een Netflix-hit over koningin Charlotte zou haar geboorteplaats in de staat Mecklenburg nu een nieuwe toeristische trekpleister worden. Daar is nog niets van te merken.

„Al in de eerste twee weken na het begin van Queen Charlotte op Netflix […] zijn de zoekopdrachten op de Amerikaanse Expedia-website voor hotels in Mecklenburg met 30 procent gestegen”, schreef dagblad Die Welt in juni.

Sinds mei van dit jaar is op Netflix de serie Queen Charlotte: A Bridgerton Story te zien. De serie gaat over koningin Charlotte van Groot-Brittannië en Ierland (1744-1818), en is een ‘prequel’ van de serie Bridgerton, een kostuumdrama over de Britse high society in de achttiende eeuw met veel expliciete seksscènes. In de serie speelt de oudere koningin Charlotte een rol; de nieuwe serie gaat over haar eerste jaren aan het hof. Queen Charlotte is in de eerste maand meer dan 82 miljoen uur gestreamd en daarmee een van de populairste Netflix-series ooit.

De populariteit van de serie zou nu kijkers uit de hele wereld naar Mecklenburg trekken, waar de latere koningin Charlotte in 1744 werd geboren als Sophie Charlotte von Mecklenburg-Strelitz. „Echte fans van de serie willen het precies weten en interesseren zich voor de geboorteplaats van de hoofdpersoon, koningin Charlotte, namelijk Mirow in het Mecklenburgse merenplateau”, aldus een bericht van het toerismebureau van Mecklenburg-Voor-Pommeren.

De fans zouden naar Mirow ‘set-jetten’, zoals reiskoorts wordt genoemd die wordt aangewakkerd door een film of een serie. In Parijs bijvoorbeeld schijnen drommen jonge vrouwen zich vanwege de serie Emily in Paris op bepaalde plekken in de stad in Emily-outfit te laten fotograferen. Zou het kleine plaatsje in Mecklenburg nu ook worden platgelopen door Amerikaanse meisjes met selfiesticks, hunkerend naar het Netflix-sprookjesleven van koningin Charlotte?

Kinderkopjes en een hengelsportwinkel

Vanuit Neustrelitz, een uur boven Berlijn, rijdt eens in de twee uur een trein naar Mirow. De trein heeft de lengte van een bus en nadert de opeenvolgende onbewaakte spoorwegovergangen en groepjes ooievaars op het spoor luid claxonnerend. De route loopt langs uitgestrekte meren en kleine poeltjes, door zonnebloemvelden, bos en verlaten open plekken.

In Mirow voert een oneven weg van kinderkopjes naar de hoofdstraat. Er is een hengelsportwinkel, een kleine winkel met allerlei campingspullen, een café waar een paar senioren ijscoupes op het terras eten. Precies wat de paar aanwezige toeristen – sportieve jonge mensen met volgepakte fietsen, gezinnen met kinderen, oudere echtparen – nodig hebben, maar op ‘set-jetters’ lijkt de infrastructuur nog niet helemaal ingericht.

Bij de visboer heeft de verkoopster achter de toonbank er ook nog niets van gemerkt: „Internationale bezoekers? Zo af en toe. Laatst met Fusion was er iemand helemaal uit Melbourne.” Fusion is een vierdaags muziekfestival op een terrein in de buurt; de verkoopster spreekt het uit op z’n Duits: Foeziejóón.

Op ‘set-jetters’, zoals reiskoorts wordt genoemd die wordt aangewakkerd door een film of een serie, lijkt de infrastructuur in Mecklenburg nog niet helemaal ingericht

Aan het eind van de dorpsstraat van Mirow loopt een brug naar een eiland in de Müritzer See, waarop het slot Mirow staat, een eenvoudig langwerpig gebouw met drie verdiepingen. Een oudere man en een vrouw zitten achter de kaartjesverkoop. Gevraagd naar een toename van internationale bezoekers in de laatste tijd knijpt de vrouw haar lippen op elkaar en noteert het nummer van een woordvoerder. De man heeft er, tot onmin van zijn collega, wel iets over te zeggen: „Het is hier altijd ongeveer hetzelfde. Soms is het meer, soms is het minder. Als het regent, komen de mensen, als het lekker weer is gaan ze zwemmen.”

Vandaag is het mooi weer en in het paleis is het leeg. Twee moeders zeulen met hun kinderen door de zalen. Van de serie hebben ze nog nooit gehoord, maar ze vinden hem leuk klinken en gaan hem kijken als ze terug thuis zijn, elders in Mecklenburg. Een ouder echtpaar uit Weimar hebben ook nog nooit van koningin Charlotte gehoord. „Wij in Weimar hebben onze eigen Charlotte”, zeggen ze, doelend op Charlotte von Stein, schrijver en goede vriendin van Goethe. „En die zorgt duidelijk voor meer toeristen dan deze hier”, concludeert de man met een blik op de lege kasteelzaal.

Verscheept naar Londen

Charlotte, in Mirow ‘Lotchen’ genoemd, werd op haar 17e naar Londen verscheept en kwam nooit meer terug in Mecklenburg. Ze kwam in aanmerking als bruid voor koning George III omdat haar vader, prins van Mirow, als kind onder de voogdij stond van de keurvorst van Hannover en latere koning van Engeland George I. Uit een hele rij Duitse kandidates viel de keus van de koppelaar op Charlotte uit Mirow omdat ze, aldus de informatiepanelen in het kasteel, niet pokdalig was en geen interesse had in filosofie. Een Franse tijdgenoot noemt haar in een brief waaruit in Mirow wordt geciteerd „charmant”, maar zonder „enige kennis”.

Charlotte was een van vele Duitse prinsessen uit de provincie die omwille van de goeie onderlinge banden aan staatshoofden elders in Europa werden uitgehuwelijkt. Van Mirow naar Buckingham Palace moet een behoorlijke cultuurshock zijn geweest. Mirow lijkt in al die tijd niet zo heel veel veranderd.

Ergens onderaan in de teksten in het kasteel Mirow staat dat koningin Charlotte eigenlijk niet in het mooi gerestaureerde slot op het eiland is geboren, maar in een kasteel iets verderop. Het ‘Untere Schloss’ is in slechte staat, de gevel zit vol gaten, de kozijnen zijn verrot. Er staat een groot bord voor met bestuurlijke plannen over de restauratie. Een man met een teckel zegt: „Tja, dat hebben ze hier laten vergaan.” Nu wordt de bouwval gebruikt voor de repetities van de blaaskapel van de lokale brandweer, zegt de man.

Het zal nog wel even duren voordat Mirow Instagramproof is. Feeëriek is het er al wel.