Minstens honderdvijftig doden in Libië door hevige storm

Mediteraanse storm De regering in Tripoli heeft vanwege de storm de noodtoestand uitgeroepen en een avondklok ingesteld. Scholen, winkels en andere voorzieningsgebouwen zijn gesloten.
De Libische stad Misrata is overstroomd door de zware regenval.
De Libische stad Misrata is overstroomd door de zware regenval. Foto Emhmmed Mohamed Kshiem/Anadolu Agency

In Libië zijn tenminste honderdvijftig doden gevallen door storm Daniel, aldus persbureau AFP maandag, op basis van overheidsbronnen. De storm trof de steden Benghazi, Sousse, Al Bayda, Al-Marj en Derna, huizen en wegen zijn verwoest.

De regering in Tripoli heeft vanwege de storm de noodtoestand uitgeroepen en een avondklok ingesteld. Scholen, winkels en andere voorzieningen zijn gesloten in afwachting van beter weer. „We inventariseren de schade zodat we alle burgers kunnen compenseren, als hun huizen of boerderijen beschadigd zijn”, aldus de Libische premier Abdul Hamid Mohammed Dbeibeh.

De storm begon in Griekenland en veroorzaakte daar vijftien doden. Volgens Reuters is het de zwaarste storm die het land sinds 1930 meemaakte. Intussen is Daniel op weg naar de Egyptische grens. Daar zullen de westelijk gelegen steden Salloum, Siwa, Matrouh en Alexandrië getroffen worden, zo voorspelt het Egyptische Meteorologisch Instituut. Nu al heeft onder meer Caïro te maken met hoge windsnelheden en opwaaiend zand.