Ministerie van Landbouw stelt landelijke ophokplicht ‘uit voorzorg’ opnieuw in

De landelijke ophokplicht voor kippen en andere vogels wordt weer van kracht. Dat schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) dinsdag in een Kamerbrief. Aanleiding is het aantreffen van vogelgriep in zorgboerderijen afgelopen week in Utrecht en Noord-Holland, waar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gedwongen was 180 kippen te ruimen om verspreiding van het virus te voorkomen.

Volgens Adema het de tweede uitbraak in korte tijd. Ook de toename van het aantal besmettingen in de Europese Unie, heeft het kabinet ertoe bewogen om „uit voorzorg” de ophokplicht opnieuw in te stellen. De maatregel geldt voor alle commercieel gehouden vogels. Niet commercieel gehouden risicovogels, zoals eigenaars hobbykippen, worden aan een afschermplicht gehouden. Daarbij horen dieren afgeschermd te worden door bijvoorbeeld een volière.

Volgens het ministerie past de nieuwe uitbraak in het „onvoorspelbare patroon” van het verloop van de vogelgriepepidemie de afgelopen jaren. Het virus zou nog onder wilde vogels circuleren, waardoor ook pluimveehouderijen weer makkelijk besmet kunnen raken. Afgelopen zomer werd de landelijke ophokplicht, die sinds oktober vorig jaar van kracht was, weer opgeheven. Die negen maanden was de langste aaneengesloten periode ooit dat pluimvee niet naar buiten mocht in Nederland.