Minister Femke Wiersma (Landbouw, BBB) gaat de publicatie van uitstootgegevens van veehouders toch met maanden uitstellen, ondanks een kritisch advies van het adviescollege voor openbaarheid, het ACOI. De minister wil 60.000 veehouders, onder wie ook hobbyisten, per brief vragen of zij bezwaar hebben tegen de openbaarmaking van hun gegevens.
Om alle veehouders te informeren en hun klachten te beoordelen moet een speciaal team worden opgericht. Het duurt waarschijnlijk zes tot acht maanden voor alle klachten zijn afgehandeld. Dat kost tussen de 5 en 14 miljoen euro.
Het ACOI (voluit het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding) vindt dat „onnodig” en in strijd met „behoorlijk bestuur en zorgvuldige besluitvorming”, omdat het de indruk wekt dat boeren op die manier kunnen voorkomen dat hun gegevens kunnen worden gepubliceerd. De wet laat daar echter geen ruimte voor, valt in het advies te lezen. Nederland heeft een internationaal verdrag ondertekend waarin is vastgelegd dat alle uitstootgegevens openbaar moeten worden, onder meer omdat omwonenden recht hebben op informatie over gezondheidsrisico’s.
Wie kwaad in de zin heeft, kan zeker ook zonder deze openbaarmaking grote of specifieke veehouderijen vinden en benaderen
Wiersma legt dit advies naast zich neer, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze stelt dat er te weinig rekening wordt gehouden met „een gevoel van onveiligheid” van veehouders. Zij wonen vaak bij hun bedrijf, en ook de locaties zouden openbaar worden gemaakt.
Bedreigingen
Het ACOI begrijpt de zorgen van de veehouders, maar de gegevens niet publiceren is „geen oplossing”, schrijft het adviescollege. „Wie kwaad in de zin heeft, kan zeker ook zonder deze openbaarmaking grote of specifieke veehouderijen vinden en benaderen.” Bovendien staat niet vast dat de publicatie van de gegevens daadwerkelijk tot meer bedreigingen leidt. Het ACOI adviseerde de minister daarom andere maatregelen te nemen om de „(ervaren) sociale onveiligheid” bij boeren te verminderen.
ACOI-voorzitter Ineke van Gent zou volgende week eigenlijk met minister Wiersma spreken over het advies. Die afspraak heeft Wiersma afgezegd, meldt Follow the Money. In de brief aan de Kamer gaat de minister niet in op de kritiek van het ACOI. Wel stelt de minister dat de openbaarheid van overheidsinformatie „een groot goed” is en zij „veel waarde” hecht aan een „open overheid”.
Drie informatieverzoeken
Het advies volgde op drie informatieverzoeken. Follow the Money, Omroep Gelderland en NRC dienden eind 2022 onafhankelijk van elkaar een verzoek in om de gegevens van veehouders te openbaren. Op basis van die gegevens kan onder meer de effectiviteit van stikstofmaatregelen worden berekend. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), dat de gegevens beheert, besloot eerder de data openbaar te maken. Daarvoor had het ook al klachten van veehouders verzameld, door een oproep in de Staatscourant te plaatsen en LTO, de grootste boerenbelangenorganisatie van Nederland, te informeren. Wiersma maande het RVO persoonlijk om dat besluit in te trekken.
Lees ook
Landbouwminister Wiersma krijgt tik op vingers van adviescollege voor openbaarheid vanwege ‘langdurige en kostbare procedure’
