N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Kamerdebat Minister Kuipers (Zorg, D66) herkent zich in het dinsdag gepresenteerde rapport over het vastlopende Nederlandse zorgstelsel. ‘Op veel punten staan we niet aan de top van Europa of de wereld.’
Minister Kuipers (Zorg, D66) „herkent zich volledig” in het kritische rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) dat het Nederlandse zorgstelsel vast dreigt te lopen. Dat zei Kuipers woensdag in een debat met de Tweede Kamer. „Mijn voorgangers hebben gezegd dat we een van de beste zorgstelsels wereldwijd hebben. Maar op veel vlakken is dat niet meer zo. We moeten in de spiegel kijken en kritisch zijn op onszelf.”
De RVS, een belangrijk adviesorgaan van kabinet en parlement, constateerde dinsdag dat het zorgstelsel „piept en kraakt”. De toegankelijkheid van de zorg gaat steeds verder achteruit. Zo stijgt het aantal huisartsenpraktijken dat geen patiënten meer aanneemt en zijn spoedeisende hulpen vaker tijdelijk gesloten. In de ggz zijn de wachttijden sterk toegenomen, vooral voor de gespecialiseerde ggz. Kuipers in het debat: „We staan nu op een kantelpunt.”
Lees ook: Adviesorgaan waarschuwt kabinet: grens aan het zorgstelsel is bereikt
Concurrentie
Het zorgstelsel is niet alleen moeilijk toegankelijk maar ook gefragmenteerd, concludeerde de RVS, en dat wordt versterkt door de verplichte concurrentie. De concurrentie tussen zorgverzekeraars leidt tot een prikkel om niet te investeren in samenwerking: ze richten zich vooral op het beperken van hun eigen uitgaven. Ook groeit het aantal zorgaanbieders snel, wat samenwerking lastig of tijdrovend maakt.
Minister Kuipers vindt ook dat meer moet worden samengewerkt. „Altijd inzetten op concurrentie zit ons in de weg”, zei hij. Kuipers wees erop dat Nederland meer dan 45.000 zorgaanbieders telt. De belofte van concurrentie in het zorgstelsel was ooit „de beste zorg, de beste kwaliteit, voor de laagste prijs”, zei Kuipers. „Maar dat hebben we niet gekregen. Op veel punten staan we niet aan de top van Europa of de wereld.”
Kuipers verwees wel naar het Integraal Zorgakkoord (IZA, gericht op de houdbaarheid van het zorgstelsel), een groot akkoord dat het kabinet-Rutte IV met onder andere zorgpartijen heeft gesloten. Daarin zijn afspraken gemaakt over samenwerking. Volgens Kuipers zijn daar inmiddels al tientallen plannen voor, al kost dat wel tijd. De RVS noemde het IZA in zijn rapport juist „te vrijblijvend.”
Kuipers komt later nog met een uitgebreide reactie op het zorgstelselrapport.