Minister Faber verwacht dat spreidingswet nog één tot twee jaar blijft bestaan

Minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie (PVV) verwacht dat de spreidingswet nog een tot twee jaar blijft bestaan voor ze die gaat intrekken. Dat zei ze donderdag tijdens een besloten overleg met vertegenwoordigers van ministeries, provincies, gemeenten en het COA, meldt persbureau ANP op basis van een betrokkene en bevestigt een woordvoerder van Faber in Trouw. Haar partij PVV is uitgesproken tegenstander van de spreidingswet.

Onder druk van de PVV is in het hoofdlijnenakkoord afgesproken dat de spreidingswet wordt ingetrokken, want de partij vindt dat gemeenten nooit verplicht mogen worden om asielzoekers op te vangen.

Een woordvoerder van Faber zegt vrijdag tegen Trouw dat „we eerst alternatieven in kaart moeten hebben voordat de spreidingswet ingetrokken kan worden” en dat de minister „er rekening mee houdt dat dat nog even duurt”.


Lees ook

Terwijl Ter Apel overvol is, zijn er in 40 procent van de gemeenten nog altijd geen opvangplekken

De opvanglocatie voor asielzoekers in Ter Apel is zo vol dat er alleen kwetsbare vluchtelingen worden binnen gelaten. Een groep mannen wacht 's avonds laat buiten op een oplossing.

Faber zelf zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat ze doorgaat met het uitvoeren van de wet zolang die van kracht is. Dat betekent dat provincies en gemeenten vóór 1 november plannen moeten inleveren om te voldoen aan hun wettelijke opdracht om asielzoekers op te vangen. Maar de minister wilde niet zeggen of ze gebruik gaat maken van haar bevoegdheid om gemeenten te dwingen opvangplekken te realiseren.

Donderdag na afloop van haar overleg met gemeenten en provincies zei Faber dat ze werkt aan een plan waarbij provincies „bij toerbeurt” extra asielzoekers moeten opvangen als het aanmeldcentrum in Ter Apel te vol raakt.