Minister De Jonge wil onderzoek naar mogelijk afbrokkelende vloeren bij scholen

Onderwijs Bij drie scholen in Rotterdam zaten de vloeren niet goed vast, bleek uit onderzoek. Bij één school heeft dit in mei tot schade geleid, toen een stuk beton loskwam.
Hugo de Jonge schat dat er in Nederland 'enkele honderden' scholen een vloer met het MuWi-systeem hebben.
Hugo de Jonge schat dat er in Nederland ‘enkele honderden’ scholen een vloer met het MuWi-systeem hebben. Foto Phil Nijhuis/ANP

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA) wil onderzoeken of scholen in Nederland vloeren hebben die mogelijk afbrokkelen. Hij heeft alle gemeentebesturen daarom gevraagd na te gaan of de scholen in hun gemeente een bepaald type vloer hebben. Als dat het geval is, dan verzoekt hij de scholen om onderzoek in te stellen. Dat staat in een brief die hij vrijdag, mede namens de onderwijsminster, aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het onderzoek volgt op een incident op een school in Rotterdam. Daar kwam op 8 mei dit jaar een stuk beton los van een vloer boven een klaslokaal. Op dat moment waren er geen kinderen of personeel aanwezig, waardoor er alleen materiële schade was. Uit onderzoek bleek dat het geen losstaand incident was: de vloer zat op meerdere plekken los. Nader onderzoek wees uit dat bij twee andere scholen in Rotterdam sprake was van vergelijkbare schade. Volgens De Jonge is er geen sprake van „acuut gevaar”. De minister wil dat de scholen voor het einde van de zomervakantie klaar zijn met het onderzoek.

Het gaat in alle gevallen in Rotterdam om vloeren die gebouwd zijn met het zogenoemde MuWi-systeem. Bij dat systeem, dat gebruikt werd tussen 1951 en 1973, bestaat de vloer uit betonnen balkjes waartussen vulelementen van hetzelfde materiaal worden geplaatst. De Jonge zegt in zijn brief dat er waarschijnlijk „enkele honderden scholen” in Nederland met het MuWi-systeem zijn gebouwd.