Minder, langzamer én beter werken

Pseudo-productiviteit

Appen, mailen, online meetings. Allemaal pseudo-productiviteit, zegt wetenschapper en auteur Cal Newport. Je bent druk, maar produceert niets waardevols.

Diep werk

Newport is al jarenlang een pleitbezorger van ‘digitaal minimalisme’. Volgens hem ondermijnen sociale media, e-mail en andere vormen van digitale afleiding ons werk en ons leven. Wat volgens hem helpt, zijn vaste, dagelijkse blokken in je agenda voor ‘diep werk’. Uren waarin je je afsluit voor digitale en andere onderbrekingen en werkt aan wat echt belangrijk is.

Als je samenwerkt met andere mensen, zegt Newport, betekent dit – heel praktisch – dat je vaste tijden afspreekt waarop je elkaar niet stoort en vaste momenten waarop er wel gelegenheid is voor het stellen van vragen en het oplossen van kleine problemen.

Trage productiviteit

Dit voorjaar verscheen een nieuw boek van Newport: Slow Productivity. De kern ervan bestaat uit drie adviezen.

– Doe minder dingen. Bepaal – zelf of samen met collega’s – wat de komende drie of vier maanden echt belangrijk is om aan te werken, wat een aanvaardbare werklast is en zeg nee tegen de rest. Als je niet vooraf bepaalt waar de grens ligt, en jezelf daar ook niet regelmatig aan herinnert, blijf je werkzaamheden toevoegen aan je takenlijst.

– Werk in een natuurlijk tempo. Je brein functioneert beter wanneer je niet hoeft te haasten. Zonder druk en stress bedenk je betere oplossingen en lever je beter werk. Hoe regel je dat? Newport pleit ervoor om minstens één dag in de week geen afspraken in te plannen. Ook belangrijk: zoek ontspanning tussen je werkzaamheden door: een wandeling, een half uurtje lezen in een roman. Ontwikkel eigen routines die je rust en je werkplezier beschermen.

– Focus op kwaliteit. Investeer de ruimte in je hoofd en de tijd in je agenda, die je creëert met de eerste twee adviezen, in het leveren van mooier, beter, relevanter werk. Dat is niet alleen nuttig voor andere mensen, de waarde van ons eigen werkleven neemt op deze manier ook toe.

Newport zegt: werk aan één project per dag – naast de gebruikelijke communicatie en administratie – en maak daar iets moois, iets goeds van.

Prediking en praktijk

Het ongemakkelijke van boeken die pleiten voor minder stress en langzamer leven, is dat de schrijvers ervan vaak heel hard werken. Dat geldt ook voor Newport. Hij is universitair hoofddocent computerwetenschappen aan Georgetown University, maakt podcasts, schrijft voor The New Yorker en publiceerde daarnaast negen boeken over werk. De prediking en de praktijk lopen volgens critici nogal uit elkaar.

Aan de andere kant: Newport pleit niet voor rondhangen en nietsdoen. Hij roept ons juist op om onze tijd goed te besteden. Niet aan „looking busy”, maar aan dingen die werkelijk waardevol zijn. Persoonlijk kan ik zo’n reminder (af en toe, soms dagelijks) wel gebruiken.